Het Papegaaisbolwerk. (Foto: Chris de Waard).

Voorschoten neemt 'Friendswoning' in gebruik

Vanaf dinsdag 1 november worden de eerste jongeren uit de maatschappelijke opvang in Voorschoten ondergebracht in een zogenoemde ‘Friendswoning’ in de Noortheystraat. Het gaat om een proef van twee jaar.

“Het is het eerste project dat we samen met De Binnenvest en woningcorporatie de Sleutels op het gebied van de maatschappelijke zorg in Voorschoten realiseren”, schrijft het college in een brief aan de Voorschotense gemeenteraad. “Wij zijn trots dat we hiermee een eerste goede stap in onze maatschappelijke taak in de opvang van dak- en thuislozen zetten.”

Al in 2019 werd afgesproken dat gemeenten vanaf 2023 zelf verantwoordelijk zijn voor het huisvesten van dak- en thuislozen. dat gebeurt nu nog centraal in Leiden aan het Papegaaisbolwerk.

Pilot
In het kader van een gezamenlijk aanpak in de Leidse regio wordt in Voorschoten nu een pilot uitgevoerd met het lokaal huisvesten van jongeren in een ‘Friendswoning’. Het gaat om drie jongeren van 18 tot 27 jaar die met een lichte vorm van ondersteuning een stap kunnen maken naar zelfstandig wonen en een nieuwe toekomst.

Dakloze jongeren hebben vaak onvoldoende financiële middelen om zelfstandig te wonen. Hun kansen op de reguliere woningmarkt zijn extreem klein. Vaak is er geen contact meer met ouders of zijn de ouders niet in staat om hun kinderen financieel te ondersteunen. Omdat de problemen vaak niet groot genoeg zijn voor een echte zorgwoning waar ze beschermd kunnen wonen, blijven de betreffende jongeren vaak onnodig lang in dure maatschappelijke opvangvoorzieningen. Daardoor staan ze vaak ook niet of pas kort ingeschreven als woningzoekende.

Het gaat volgens de gemeente Voorschoten nadrukkelijk niet om een groep die overlast veroorzaakt of met complexe psychiatrische problemen kampt. “De Friendswoning is een nieuwe vorm van decentrale opvang. Veel jongeren verblijven in de centrale opvang bij de Nieuwe Energie in Leiden. Dit is ongewenst. We moeten vermijden dat een jongere in aanraking komt met verschillende soorten doelgroepen”, aldus het college in de informatiebrief aan de raad. Gedoeld wordt op daklozen met allerlei verslavingsproblemen die veelvuldig gebruik maken van de opvang in Leiden.

Leiderdorp en Zoeterwoude
In Leiderdorp is de afgelopen twee jaar al ervaring opgedaan met een soortgelijke voorziening. Die verloopt daar succesvol. Ook in Zoeterwoude wordt gewerkt aan de start van een ‘Friendswoning’.

Bij de pilot is er sprake van een intensieve samenwerking met De Binnenvest en woningcorporatie de Sleutels. De Sleutels heeft de woning beschikbaar gesteld. De Binnenvest gaat drie jongeren selecteren en zorgt tijdens de proefperiode voor begeleiding.

De omgeving is door de Sleutels geïnformeerd over de nieuwe buren. Ook wordt er binnenkort een kennismakingsbijeenkomst in de buurt georganiseerd.

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×