(Foto: Emile van Aelst).

CDA wil Flower Parade weer naar Leiden halen

Het CDA Leiden wil dat de Flower Parade Rijnsburg weer jaarlijks de sleutelstad gaat aandoen. Elke tweede zaterdag van augustus rijdt het corso door de regio en tot het jaar 2000 reden de met bloemen versierde wagens van het Rijnsburgs Bloemencorso ook door Leiden.

Via VVV Leiden betaalde Leiden destijds zo’n 25.000 ouderwetse guldens om het corso naar de stad te halen. Toen het niet meer lukte om dat bedrag bij elkaar te krijgen, reed het corso voortaan Leiden stilletjes voorbij. “Dat heeft lang genoeg geduurd”, vindt CDA-fractievoorzitter Sebastiaan van der Veer. “Duizenden mensen stonden langs de straten om te genieten van de schitterende praalwagens en het werk van honderden vrijwilligers. Het wordt hoog tijd dat de bloemencorso’s weer terug naar Leiden komen als poort van de Bollenstreek.”

CDA-fractievoorzitter Sebastiaan van der Veer wil graag dat de Flower Parade Rijnsburg ook weer door Leiden gaat rijden.

‘Niet meer bereid’
Van der Veer wijst erop dat Unesco de bloemencorso’s afgelopen jaar heeft bijgeschreven op de lijst van Immaterieel Werelderfgoed. “Vanwege de saamhorigheid bij het bouwen van de praalwagens, maar ook het evenement zelf. Voor jong en oud biedt dit laagdrempelig plezier. Ik zou het geweldig vinden als we dit weer in de Leidse straten kunnen zien.”

Afgelopen augustus zei voorzitter Dirk Hogervorst tegen Sleutelstad het jammer te vinden dat het corso niet meer door Leiden trekt. “Het toenmalige stadsbestuur was niet meer bereid  om het corso te faciliteren. Voor zo’n optocht door de stad moeten wegen tijdelijk worden afgezet en daar voelde men niet meer voor”, blikt Hogervorst terug. “We willen het corso aan zoveel mogelijk mensen laten zien, dus we zouden graag weer door Leiden willen rijden.”

Polarisatie
Het CDA Leiden stelt de terugkeer van de Flower Parade donderdag aan de orde bij de Leidse begrotingsbesprekingen voor 2023. “We vragen nu niet om geld”, zegt Van der Veer. “Het plannen van een bloemencorso vergt veel afstemming en zorgvuldigheid. Voor 2023 is dat niet meer haalbaar, dus laten we voor de route van 2024 met elkaar in gesprek gaan om te kijken wat kan wel en wat wat niet.”

Zeker in tijd van polarisatie tussen stad en platteland zou het volgens de CDA-voorman heel mooi om via het bloemencorso stad en platteland op een positieve manier aan elkaar te kunnen verbinden.

Cultuur Leiden Regio Flower Parade weer naar Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×