(Archieffoto: Reanne van Kleef).

Leiden beperkt inflatiecorrectie lokale lasten

Leiden verhoogt komend jaar een aantal gemeentelijke heffingen met 3,1 procent inflatiecorrectie. Het gaat om de afvalstoffenheffing, rioolheffing, precariobelasting, markt- en staangelden en de binnenhavengelden.

De Rijksoverheid heeft in verband met de sterk oplopende inflatie het percentage verhoogd naar 4,1 procent, maar Leiden volgt dat voorbeeld dus niet. “In de gemeentelijke begroting hebben we ook gerekend met 3,1 procent”, geeft wethouder North van financiën als toelichting. “Veel mensen hebben het momenteel al lastig genoeg, dus we gaan de heffingen niet extra verhogen.” De werkelijke inflatie ligt momenteel ook nog een stuk hoger dan de 4,1 procent waar het Rijk mee rekent.

Komend voorjaar wil North de indexatie opnieuw tegen het licht houden. Bij de kaderbrief kunnen de tarieven dan zo nodig worden bijgesteld. De afspraak is in elk geval dat de lokale heffingen honderd procent kostendekkend moeten zijn.

Daar is in de gemeenteraad ook niet zomaar iedereen het mee eens. De Partij Sleutelstad wil bijvoorbeeld niet dat de lasten standaard worden verhoogd om ze kostendekkend te houden. “Je moet ook andere maatregelen blijven bekijken”, zei fractievoorzitter Thijs Vos van die partij bij de begrotingsbehandeling.

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×