(Foto's: Emile van Aelst).

Tentoonstelling plaatst pentekeningen Zeldenrust naast hedendaagse foto's

In de jaren dertig maakte Leo K. Zeldenrust (1905-1977) vele pentekeningen van mooie plekjes in Leiden. Fotograaf Paula van Ommen bezocht alle plekken die Zeldenrust tekende en heeft vanuit hetzelfde perspectief foto’s gemaakt. Die foto’s zijn nu samen met de tekeningen te zien in de tentoonstelling ‘Leo K. Zeldenrust’ in BplusC.

Het eerste idee om de getekende plekken opnieuw vast te leggen is van Ger Koper. “Ik liep tegen een boekje aan met pentekeningen van Zeldenrust”, vertelt Koper. “De tekeningen in het boekje intrigeerde mij en ik ben gaan kijken waar sommige plakken waren en of ze nog bestaan.” Nadat Koper eerst zelf foto’s maakte van de Leidse plekjes, schakelde hij amateurfotograaf Paula van Ommen in.

In de coronatijd heeft Van Ommen tientallen plekken bezocht en gefotografeerd. “Regelmatig moest ik bergen fietsen verplaatsen om hetzelfde beeld te krijgen als Zeldenrust destijds had”, vertelt Van Ommen. “Ook was ik erg kritisch en probeerde zelfs hetzelfde weertype te benaderen zoals op de tekeningen te zien was.”

Het resultaat van het fotograferen bracht de initiatiefnemers op het idee om van het werk een boekje en een tentoonstelling te maken. Alleen zo makkelijk ging dat niet. “Het was een hele zoektocht om uit te vinden waar het auteursrecht lag van zijn werk”, vertelt Koper. “Het bleek dat zijn weduwe destijds het auteursrecht overgedaan heeft aan boekhandel De Kler in Leiden met de opdracht alleen toestemming voor publicaties te geven aan een serieuze partij.”

“Die partij zijn wij geworden, ook omdat boekhandel De Kler al plannen had om de rechten elders onder te brengen”, aldus Koper. “Er is een aparte stichting opgericht om het beheer te waarborgen. Zodoende zijn nu alle rechten ondergebracht bij de Stichting Beheer Erfgoed Leo K. Zeldenrust.”

Koper schreef alle teksten voor het boekje. Samen met vormgever Yvonne Nicasie onthulde hij bij de tentoonstelling een bord met uitleg over het werk en de tentoonstelling van Leo K. Zeldenrust. De tentoonstelling in BplusC is nog te bezoeken tot en met 6 januari 2023.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×