(Foto: Chris de Waard).

Brede steun voor verbod gokreclame in Leiden

Gokreclame in de openbare ruimte in Leiden moet zo snel mogelijk helemaal verboden worden. Dat vindt de ChristenUnie. De partij dient daar aanstaande donderdag een voorstel over in bij de begrotingsbehandeling in de Leidse gemeenteraad.

Zo’n verbod kost de stad een nog onbekend bedrag. Niet zozeer aan misgelopen reclame-inkomsten, maar vanwege het openbreken van de contracten die Leiden heeft met buitenreclame exploitanten. Wethouder Spijker reageerde op de wens van de raad met de mededeling dat de huidige overeenkomst pas in 2035 afloopt. “Dat is een onwenselijk lange termijn”, zegt Krol daarover. “Dat moeten we dus ook nooit meer doen.”

Gokreclame is in steeds meer gemeenten omstreden, maar er vanaf komen is nog een flinke kluif. Toch is dat volgens Krol en veel andere partijen in de Leidse gemeenteraad wel degelijk nodig. “Er is een grote groep kwetsbare Leidenaren. Om mensen dan te verleiden om te gokken is ‘van de zotte'”, vindt Krol. “Zeker in een tijd waarin veel mensen sowieso al moeite hebben om rond te komen.”

Fractievoorzitter Pieter Krol van de ChristenUnie Leiden wil gokreclames in Leiden verbieden.

Wat Krol betreft moet er in de raad in elk geval over een gokverbod worden gesproken. “Ook als het geld kost om er vanaf te komen.” Wethouder Spijker zoekt momenteel uit om welk bedrag het zou gaan, als Leiden het contract wil openbreken.

Overigens is gokken niet het enige onderwerp waar Leidse politici kritiek op hebben. Vorig jaar vroegen de Partij voor de Dieren, GroenLinks, de PS en Leiden Participeert aan het college om met de exploitanten van buitenreclame in gesprek te gaan over het terugdringen van reclame-uitingen voor fossiele producten, omdat die bijdragen aan klimaatverandering. Lianne Raat van de Partij voor de Dieren zou graag zien dat er ook een verbod komt op vleesreclames.

 

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×