Geen auto's maar ouders en grootouders die rijendik naar kindervoorstellingen kijken op het Treubplein. (Foto: Chris de Waard).

Voorschoten wil meer werk maken van cultuur in het dorp

Het culturele leven in Voorschoten mag best wat prominenter op de kaart worden gezet. Met name de wat kleinere culturele verenigingen verdienen meer aandacht, vindt wethouder Hans van der Elst. “En ook richting het basisonderwijs willen we meer gaan doen.”

De gemeente heeft sinds vorige maand een cultuurcoördinator aan het werk gezet en ook de cultuurvisie voor het dorp is zo goed als klaar en wordt binnenkort naar de gemeenteraad gestuurd. De volgende stap is een uitvoeringsagenda. “En dan gaat het om de werkwoorden”, zegt Van der Elst: “Dansen, schilderen, boetseren.” Ook wil het college kijken hoe scholieren meer betrokken kunnen worden bij tal van culturele uitingen.

Cultuur in Voorschoten steviger op de kaart zetten is een van de zaken voor het gemeentebestuur de komende tijd werk van gaat maken.

Van der Elst: “We zouden het geweldig vinden als de scholen hun onderwijsprogramma daarmee kunnen verrijken.” Dat kan wat hem betreft zowel in de klas als bij culturele organisaties zelf. “En er is natuurlijk al een heleboel, maar het zou mooi zijn als het toch wat steviger neergezet kan worden. Ook in het centrum. Met cultuur kan je de energie en gezelligheid verder aanjagen. Als je zag wat een dynamiek er bijvoorbeeld ontstond tijdens het Weekend van Voorschoten waar veel culturele verenigingen zich hebben gepresenteerd… nou, daar zijn de buurgemeenten jaloers op hoor.”

Door het jaar heen uitvoeringen op het Treubplein is een concrete invulling die het gemeentebestuur wel ziet zitten. “Voorstellingen van kinderen waar ouders en grootouders naar komen kijken. Hoe meer er te doen is, hoe beter dat voor het dorp is,” dagdroomt de wethouder die de geparkeerde auto’s die nu nog bezit nemen van het plein al ziet verdwijnen. “Die moeten dan maar ergens anders staan. Voor alles is een oplossing.”

Cultuur Politiek Voorschoten


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×