LLokaal-directeur Van Ipenburg: "Warmtepompinstallateurs kunnen momenteel meer verdienen dan juristen." (Foto: Louis Smit)

Jarig LLokaal brengt werkgevers, werknemers en onderwijs bij elkaar

Particulieren kunnen er terecht voor een loopbaangesprek, werkgevers voor advies over hoe zij werknemers aan zich kunnen binden. LLokaal, een initiatief van mboRijnland en gevestigd op de begane grond van de locatie aan de Lammenschansweg van de onderwijsinstelling, bestaat één jaar. Aan directeur Sander van Ipenburg de vraag welke resultaten tot nu toe zijn bereikt en wat de plannen zijn voor de komende jaren. Het gesprek vindt plaats in de kleurige en ruimtelijke locatie van LLokaal met kantoorplekken, spreekkamers, presentatiehoeken, een studio en een koffiecorner.

Wat is de missie van LLokaal?
LLokaal is de aangewezen plek voor loopbaancoaching in Leiden en omstreken, voor iedereen die zich wil blijven ontwikkelen. Het is de plek waar werkgevers, onderwijs, overheid en werknemers elkaar vinden.

Wij willen ‘een leven lang leren’ stimuleren. De gedachte daarbij is dat onderwijs niet iets is van een bepaalde levensfase. Je werkt niet meer je hele leven bij één baas. Mensen switchen vaker, of moeten switchen.

Een voorbeeld zijn de horecawerknemers toen corona toesloeg en die bedrijfstak door kabinetsmaatregelen dicht moest. Veel medewerkers stapten toen over naar andere banen, zoals in de zorg. Dat aanpassingsvermogen is van groot belang in deze tijd van flexibilisering op de arbeidsmarkt.

Wat heeft LLokaal in het eerste jaar tot stand gebracht?
Ik zou vooral de ontmoetingen willen noemen tussen werkgevers en mensen die een loopbaan moeten kiezen. Wij werken samen met tal van organisaties, zoals Economie071, brancheorganisaties en gemeenten. Met onze partners hebben wij netwerkbijeenkomsten georganiseerd waar werkgevers en potentiële werknemers kennis kunnen nemen van elkaars wensen en eisen en dichter tot elkaar kunnen komen.

Dan gaat het om vaardigheden, arbeidsomstandigheden en werktijden, maar ook om cultuur en sfeer, communicatie binnen een bedrijf, samenwerking en de mate waarin medewerkers invloed kunnen hebben op beleid en strategie.

Waar het schuurt kan onderwijs, zoals mboRijnland dat aanbiedt, eraan bijdragen dat vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar afgestemd worden.

Een mooi nieuw product van LLokaal is een scan die studenten van mboRijnland van een bedrijf maken, waarbij ze laten zien wat dat bedrijf kan doen om aantrekkelijker te zijn voor jongeren. De gemeente Gouda hebben we geholpen bij het aan een baan helpen van werkzoekenden. Dit doen we door middel van de Loopbaan Expeditie, deze staat open voor alle  inwoners uit de regio Gouda die een stap willen zetten naar werk of een opleiding. Dit traject bestaat onder meer uit bijeenkomsten met medekandidaten en individuele gesprekken met een erkend loopbaancoach.

Verder hebben studenten multimedia van mboRijnland audiovisuele producties gemaakt die voorlichting geven over beroepen en beroepskeuzen.

Geef eens wat getallen om het tastbaar te maken.
Daarvoor is het na een jaar nog wat te vroeg, maar ik kan wel zeggen dat we dit eerste jaar 15.000 bezoekers hadden. We organiseerden meer dan veertig evenementen, waaronder de netwerkbijeenkomsten die ik noemde, een benefietdiner voor Oekraïne en bijvoorbeeld een discussie over het omgaan met generatieverschillen.

Wij beschikken over een pool van loopbaancoaches die inspirerende gesprekken voeren met wie zich wil oriënteren op voor hem of haar geschikte beroepen. In die zin waren er meer dan vijftig loopbaantrajecten.

Wat zijn de plannen voor de komende jaren?
We gaan op de ingeslagen weg door en we gaan verder met inspireren van wie zich oriënteert op geschikt en zinvol werk. Of anders gezegd: met het matchen van vraag en aanbod op de arbeidsmarkt, het bevorderen van een beter begrip tussen werkzoekenden en werkgevers en de inzet van onderwijs in verschillende vormen. Regulier onderwijs, cursussen, het behalen van certificaten.

Diploma’s zijn niet meer alles. Het gaat ook om vaardigheden waar je in de praktijk iets aan hebt. Wij willen mensen stimuleren om toe te werken naar geschiktheid. En geschiktheid voor een baan is het saldo van opleiding, kennis, aanleg, officiële papieren, enthousiasme en persoonlijke vaardigheden.

We richten ons ook op kansrijke beroepen. Denk daarbij met name aan techniek en IT. Aan specialisten op die terreinen is een schreeuwende behoefte. Daarbij zie je ook dat de status van beroepen aan het schuiven is. Warmtepompinstallateurs kunnen momenteel meer verdienen dan juristen terwijl tegen juristen enorm wordt opgekeken. Wij willen een zo reëel mogelijk beeld proberen te geven van wat bepaalde beroepen inhouden en mensen zo op ideeën brengen.

Aansluitend bij het onderwijsaanbod van mboRijnland heeft LLokaal met zijn locatie een buurtfunctie gekregen. Die willen we uitbouwen omdat die ook motiverend is voor onze studenten. Rond de Lammenschans zijn steeds meer mensen komen wonen en die weten ons steeds beter te vinden.

We hebben bijvoorbeeld een bakkerij als onderdeel van het praktijkonderwijs. De producten daarvan zijn bij ons te koop. Wie wil, kan koffie komen drinken bij LLokaal en komen eten in het restaurant van mboRijnland. De verzorging ligt in handen van onze horecastudenten.

Het contact met de buurt vergroot ook ons netwerk. En van dat netwerk moet LLokaal het hebben. Wij verklaren dan ook iedereen die bij mboRijnland heeft gestudeerd tot lid van de LLokaal-familie.

Economie Interview Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×