Lucien Geelhoed (presentator) en Daan Frenkel en Ivo van Vulpen. (Foto: Chris de Waard).

Lorentzmedaille in Leiden uitgereikt aan Daan Frenkel

Emeritus hoogleraar natuurkunde Daan Frenkel kreeg donderdag de Lorentzmedaille uitgereikt. De ‘Nederlandse Nobelprijs’ wordt iedere vier jaar toegekend door de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) aan een nationale of internationale wetenschapper die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de theoretische natuurkunde. Normaal gesproken gebeurt het in Amsterdam. Omdat Leiden in 2022 Europesche Wetenschapshoofdstad is, is de wetenschapsprijs eenmalig in de Sleutelstad uitgereikt.

Frenkel is als emeritus hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Cambridge. “Hij is een van de drijvende krachten achter een ‘stille revolutie’ en pionierde met het gebruik van creatieve computersimulaties om scheikundige en natuurkundige processen na te bootsen. Zijn onderzoek ligt aan de basis van een groot aantal theoretische en experimentele onderzoeken naar het gedrag van suspensies: vloeistoffen met daarin onoplosbare bol-, staaf- en plaatvormige deeltjes”, aldus het KNAW.

De Lorentzmedaille is donderdagmiddag uitgereikt tijdens een symposium over Frenkels vakgebied in het Academiegebouw van de Universiteit Leiden. Hij krijgt de wetenschapsprijs uitgereikt door Marileen Dogterom, president van de KNAW en Detlef Lohse, hoogleraar Physics of Fluids Universiteit Twente en voorzitter van de jury Lorentzmedaille.

De middag werd afgesloten met een discussie, geleid door natuurkundigen Detlef Lohse en Ivo van Vulpen, waaraan ook minister Robbert Dijkgraaf deelnam.


Ivo van Vulpen en Daan Frenkel zijn donderdagochtend vroeg te gast bij Radio Weetlust.

Leiden Maatschappij Science


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×