Amina Maatoug was in januari van dit jaar te gast in Sport071 van Sleutelstad. (Archieffoto: Gerry van Bakel).

Leidse Amina Maatoug plaatst zich voor Amerikaanse studentenkampioenschap cross

De zesde plaats in de Regionals in de staat Kentucky was voldoende voor Amina Maatoug om zich te plaatsen voor de landelijke finale van de Amerikaanse studentenkampioenschappen. Deze wordt zaterdag 19 november gelopen in Oklahoma.

Sinds deze zomer studeert Maatoug filosofie aan Duke University in North Carolina. Daar staat aan het begin van het studiejaar traditioneel de cross country op het schema van de atleten. Voor de 19-jarige Leidse atlete die zich op de baan op de 800 en 1500 meter richt een goede prikkel om haar duurvermogen te verbeteren. En dat doet Maatoug met verve. Voor Duke University is ze de eerste atlete die zich plaatst voor de NCAA finale sinds 2013.

Golfbaan
Maatoug wist niet goed wat ze kon verwachten van deze wedstrijd, zo vertelt ze in een video die Duke Univerisity publiceerde.  Maar ze is aangenaam verrast door de faciliteiten en de begeleiding. Crosswedstrijden in deze studentencompetitie worden altijd gelopen over een afstand van 6.000 meter op het gras van een park of een golfbaan.

Na een aantal testwedstrijden waarin Maatoug zich nadrukkelijk met de winst bemoeide, was de Conference finale eind oktober de eerste belangrijke race. Bij die wedstrijd in Virginia finishte Maatoug als vierde en haar team als zevende. Daarmee kwalificeerden ze zich voor de regionale finale.

Afgelopen vrijdag werden deze South East Regionals gelopen in de regen. Aan de start stonden maar liefst 232 atletes. Vanaf de eerste kilometer liep Maatoug voorin. Favoriete Katelyn Tuohy van North Carolina State bleek een maatje te groot voor de concurrentie, maar daarachter werd fel gestreden om de ereplaatsen en de tickets voor de NCAA finale. Daarin slaagde Maatoug met haar zesde plek.