(Foto: Peter Visser).

20 keer 20 seconden prietpraat in Gebr. De Nobel

Pecha Kucha – het Japanse woord voor ‘prietpraat’ – is een concept voor het houden van een korte creatieve presentatie, bedacht door drie architecten uit Tokio. Al sinds 2012 worden er in Leiden Pecha Kucha-evenementen gehouden. Donderdag wordt de 32e editie gehouden in Gebr. De Nobel.

De spreker doet zijn verhaal aan de hand van twintig dia’s. Iedere afbeelding wordt precies twintig seconden getoond en dat dwingt de spreker het verhaal op te delen in twintig stukjes van twintig seconden. De totale presentatie duurt dus 20×20 seconden, oftewel zes minuten en veertig seconden. En soms gaat dat wel eens mis. “We zijn niet zo streng”, vertelt Judith Sebregts in Cultuur071. “We hebben nu zoveel ervaring, dat we de begeleiding goed onder controle hebben. Dus als iemand een black-out heeft, en dat gebeurt wel eens, dan stellen we een vraag en dan pakken mensen het wel weer op.”

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

De eerste edities zijn georganiseerd door Stadslab Leiden. Daarna is het overgenomen door de huidige organisatie. In de afgelopen 31 edities zijn er zo’n 250 verhalen voorbij gekomen. Daar zaten hele verrassende tussen. “Vooral de leerlingeneditie is me bijgebleven. Dat was een van de beste edities ooit”, vindt Judith. “Dat kwam ook door de onbevangenheid van de leerlingen, de onderwerpen waren heel verrassend.”

Donderdag staat dus de 32e editie gepland, met ook dit keer weer diverse onderwerpen. Van een kinderboek over het beleg van Leiden tot het bakken van desembrood en van het maken van boter door Ghanese vrouwen tot het herstellen van schoenen.

Cultuur Leiden #cultuur071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×