Leidse gemeenteraad. (Foto: Chris de Waard).

Leiden wil dat haar inwoners vaker tweedehandskleren kopen

De Leidse gemeenteraad vindt dat Leidenaren te weinig weten over de herkomst van hun kleding. Een meerderheid steunde daarom een motie van de Partij voor de Dieren om textiel prominenter in de Leidse circulaire plannen te betrekken. Het kopen van tweedehandskleding zal worden gestimuleerd.

Yvonne van Delft (GroenLinks) merkte tijdens de raadsvergadering op dat het nieuw afvalpreventieplan komend jaar wordt opgesteld. Dat plan wordt volgend jaar nog uitgebreid door de gemeenteraad besproken, waarbij het verminderen van textielstromen aanbod kan komen. Daarom ontraadde Van Delft donderdagavond de motie. De gemeenteraad inclusief haar eigen fractie wilde daar niet opwachten. Het voorstel werd met 21 stemmen voor en 17 stemmen tegen aangenomen.


Martine van Schaik en Maarten de Crom over Textielmotie

“In Leiden staan zeventig textielcontainers waarmee jaarlijks 180.000 kilo textiel wordt opgehaald”, aldus Van Delft. De helft van de Leidenaren is van plan komend jaar tweedehands kleding te kopen. Maarten de Crom (VVD) liet weten dat zijn fractie tegenstemde, omdat volgens hem de textielproblematiek op wereldniveau moet worden opgelost. “We kunnen daar als raad geen groot verschil in maken. De VVD focust zich liever op lokale problemen.”

Duurzaamheid Economie Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×