Kevin Osepa en Jos Agasi in Museum De Lakenhal (Foto's: Jeroen Fakkeldij en Joep Jacobs)

Kevin Osepa en Jos Agasi centraal op eerste editie Lakenhal Laat

In Museum De Lakenhal werd vrijdagavond 11 november de eerste editie van Lakenhal Laat gehouden. Werken van kunstenaars Kevin Osepa en Jos Agasi stonden deze avond centraal met als thema Intuïtie. De muziek werd verzorgd door de Leidse singer-songwriter Melle.

De tentoonstelling ‘Imaging Intuition’ bestaat uit zeven installaties van verschillende kunstenaars die speciaal nieuw werk hebben gemaakt voor dit thema. Het werk van Gouden Kalf-winnaar Kevin Osepa is wandvullend met een knalblauwe achtergrond. Er hangen foto’s in een collage-achtige opstelling, die objecten, rituelen en magie tonen, allemaal refererend aan Curacao, waar Osepa geboren en getogen is.

De naam ‘Reckitt’s Crown Blue’ prijkt met grote letters op de muur en neemt een prominente plaats in. Nicole Roepers, conservator actuele kunst van Museum De Lakenhal, legt uit dat titel Reckitt’s Crown Blue verwijst naar de kleine blauwe blokjes wasmiddel die vroeger gebruikt werden voor de witte was. Op Curacao wordt het nu gebruikt als beschermingsmiddel tegen boze geesten en als reinigingsmiddel. Het speelt een belangrijke rol in het werk en leven van Kevin Osepa.

Verslaggever Carla Enters maakte een sfeerreportage van Lakenhal Laat in Museum De Lakenhal.

In het midden van de zaal hangt het werk van Jos Agasi. Het is een video-installatie, een projectie van abstracte beelden vanaf twee zijden, legt Roepers uit. Het is niet zomaar een videoscherm, maar een samengesteld canvas van een achttal vellen, door Jos Agasi zelf gekweekt. “Het is een soort cellulose dat is opgebouwd uit gist, bacteriën, water en suiker en het symboliseert de huid. Het scherm wordt vergezeld door een soundscape waarin ademhaling en hartslag te horen zijn. Een mens ademt in en uit, tegenover de hartslag die van binnen zit. Het canvas symboliseert de huid als deel van jezelf dat de grens tussen binnen en buiten vormt. Zo zitten er hele mooie dwarsverbanden in.”

Spiritueel
In het Auditorium vond het programma ‘Artist talk’ plaats. Presentator Gideon Roggeveen ging in gesprek met Kevin Osepa en Jos Agasi over de totstandkoming van hun werk en hun gevoel van intuïtie hierover; het thema van de avond.

“Voor mij heeft intuïtie een soort spirituele laag”, zegt Kevin Osapa. “Als maker, fotograaf en beeldende kunstenaar is intuïtie wat ik nodig heb om werk te maken. Ik word vrolijk als ik mijn intuïtie kan inzetten; ik maak een keuze op gevoel en vertrouw dat. Voor dit werk wilde ik contact maken met familie, dus een persoonlijke laag opzoeken.”

Katalysator
Voor Jos Agasi is intuïtie een soort mechanisme. “Het zit voor mij ergens in het midden tussen opgebouwde herinneringen, ervaringen, geur, smaak, kennis, gevoel en waarneming wat in de wereld om je heen gebeurt. Ergens daartussenin moet het zitten als een soort katalysator voor het nemen van beslissingen.”

Het werk van beide kunstenaars is onderdeel van de lopende tentoonstelling ‘Imaging Intuition’ die tot 15 januari 2023 te zien is in Museum De Lakenhal. De volgende editie van Lakenhal Laat vindt plaats op vrijdagavond 9 december.

 • Kevin Osepa en Jos Agasi
  Kevin Osepa en Jos Agasi
 • Presentator Gideon Roggeveen met Kevin Osepa en Jos Agasi
  Presentator Gideon Roggeveen met Kevin Osepa en Jos Agasi
 • 'Artist talk
 • Tentoonstelling van Kevin Osepa (foto: Joep Jacobs)
  Tentoonstelling van Kevin Osepa (foto: Joep Jacobs)
 • Tentoonstelling van Kevin Osepa
  Tentoonstelling van Kevin Osepa
 • Tentoonstelling van Kevin Osepa
  Tentoonstelling van Kevin Osepa
 • Tentoonstelling van Kevin Osepa
  Tentoonstelling van Kevin Osepa
 • Tentoonstelling van Kevin Osepa
  Tentoonstelling van Kevin Osepa
 • Kevin Osepa
  Kevin Osepa
 • Presentatie van Jos Agasi
  Presentatie van Jos Agasi
 • Presentatie van Jos Agasi
  Presentatie van Jos Agasi
 • Tentoonstelling
  Tentoonstelling 'Under the skin' van Jos Agasi
 • Tentoonstelling
  Tentoonstelling 'Under the skin' van Jos Agasi (foto: Joep Jacobs)

 

Cultuur Leiden Reportage


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×