(Archieffoto: Marja van Tilburg)

ZZ Leiden wint basketbaltopper van Donar

ZZ Leiden heeft in eigen huis eeuwige rivaal Donar met 84-68 verslagen. Na het eerste kwart was het verschil zeven punten en daar bleef het lange tijd omheen schommelen. Aan het eind van het derde kwart maakte de Leidse ploeg een einde aan alle spanning.

Zorg en Zekerheid Leiden mocht dan wat mensen op de training hebben gemist vanwege de Orange Lions, van de rommelige voorbereiding was in de openingsfase weinig te merken. Deion Hammond had er zin in en zette Donar, waar de Zweed Viktor Gaddefors debuteerde, op een 5-0 achterstand. Na vier punten op rij van Thomas Rutherford kwam Hammond nog een keer door met een driepunter voor 12-4. Wesley Alcegaire speelde ook een goed eerste kwart en zette de Leidse ploeg na 10 minuten op een 22-15 voorsprong.

Maarten Bouwknecht en de opnieuw sterk spelende Stan van den Elzen tilden het verschil naar boven de 10 punten: 26-15. Roeland Schaftenaar, die tegen zijn broer Olaf uitkwam, zorgde met een hoekje voor de grootste voorsprong van de eerste helft: 30-15. De laatste vijf punten voor rust waren voor Donar, zodat de marge iets was geslonken: 43-36.

Na drie minuten spelen in het derde kwart nam Zorg en Zekerheid Leiden iets meer afstand. Via rake vrije worpen van Hammond en Erikas Venskus zette de Leidse ploeg een kleine run neer, die het verschil weer boven de 10 punten bracht: 49-38. Dankzij Roberts Zakis wist Donar het verschil nog even terug te brengen tot 8 punten (53-44), maar daarna liep Zorg en Zekerheid Leiden via Venskus, Van den Elzen en opnieuw een hoekje van Schaftenaar door naar een 65-49 stand na drie kwarten.

Het laatste kwart was nog geen drie minuten oud of er stond dankzij twee back-to-back driepunters van Maarten Bouwknecht een verschil van 22 punten op de borden: 73-51. Zorg en Zekerheid Leiden hoefde daarna niet meer zo nodig, want uiteindelijk volgt er zaterdag al weer een wedstrijd. Donar deed nog iets terug, maar de Leidse zege kwam niet in gevaar: 84-68.

In het Nederlandse gedeelte van de BNXT League staat Leiden na zeven van de achttien wedstrijden nu op de derde plaats. Zaterdag staat de volgende wedstrijd weer op het programma. Dan speelt Leiden om 20.00 in de eigen Vijf Meihal tegen Basketbal Academie Limburg (BAL) uit Weert.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×