(Foto's: Chris de Waard).

Kunstwerk van lichtgevende bogen onthuld

Op de Oude Vest is vrijdagavond het kunstwerk To Breathe: Leiden onthuld in aanwezigheid van de Koreaanse kunstenaar Kimsooja die het werk op uitnodiging van het Lucas van Leyden Fonds vervaardigde.

To Breathe: Leiden bestaat uit een tiental lichtgevende gekleurde bogen die over het water van de gracht zijn gespannen. De halve cirkels worden door het fonds gezien als een eyecatcher van internationale allure. Het werk werd officieel geopend door wethouder Yvonne van Delft blijft drie jaar staan. Tussen 23.00 uur en middernacht wordt de verlichting gedimd. ’s Nachts branden de lampen niet.


Kunstenaar Kimsooja, wethouder Yvonne van Delft en Sophie Jansen van het Lucas van Leyden Fonds over de onthulling

Kimsooja kreeg de opdracht als winnaar van de Lucas Art Award. Deze internationale prijsvraag werd in 2020 uitgeschreven door het Lucas van Leyden Fonds. Doel was een kunstwerk dat een plek in de openbare ruimte krijgt en een link heeft met de wetenschap, omdat Leiden zich al jaren profileert als stad van cultuur en wetenschap. Ze kreeg voor het kunstwerk in totaal 70.000 euro. 15.000 daarvan als prijzengeld, de rest om het kunstwerk te realiseren.

Wow
De kunstenaar werd door de jury geprezen om de ‘wow-factor’ van haar ontwerp dat symbolisch verwijst naar de ‘naald en draad’ die past bij het verleden van Leiden als textielstad. “De ringen fungeren als een draad die beide oevers van de gracht verbindt. Daarmee wordt symbolisch de verbondenheid van kunst en wetenschap tot uitdrukking gebracht. Twee waarden die samen het DNA van Leiden bepalen.”

Lucas van Leyden Fonds
Het Lucas van Leyden Fonds werd in 2019 opgericht om de kwaliteit en de totstandkoming van kunstwerken in de Leidse openbare ruimte te bevorderen. Onderdeel hiervan was het uitreiken van de Lucas Art Award aan Kimsooja. Eind dit jaar stopt het fonds.

Advertentie

Cultuur Leiden Kimsooja


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×