Ministers Jetten (L) en Kuipers (2e L) bezoeken de Groene OK. (Foto: Rijksoverheid/Phil Nijhuis).

Ministers bezoeken 'Groene OK' in LUMC

Minister Rob Jetten van Klimaat en Energie en minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hebben maandag een werkbezoek gebracht aan het Landelijk Netwerk ‘de Groene OK’ in het LUMC. Dit samenwerkingsverband van zestien wetenschappelijke- en beroepsverenigingen wil de CO2-afdruk van operatiekamers verminderen. Wereldwijd is de gezondheidszorg verantwoordelijk voor acht procent van de CO2-uitstoot.

De ministers kregen een rondleiding door de ‘sustainable OR’. In deze operatiekamer wordt onderzocht hoe de milieu-impact omlaag kan. Dat kan onder meer door de hoeveelheid verpakkingen waarin instrumenten zitten terug te dringen. De bijbehorende papieren gebruiksaanwijzing kan vervangen worden door een QR-code op de verpakking.


Gynaecoloog Frans Willem Jansen ontving de ministers en vertelt over het bezoek in De Avond van Sleutelstad.

“Mooi hoe het netwerk zich gezamenlijk inzet voor minder energieverbruik, minder verbruik van materialen, andere behandeling van gassen en beluchting op de OK”, zegt minister Kuipers na het werkbezoek. Minster Jetten vult aan: “Door dit met verschillende ziekenhuizen samen te doen, voorkomen zij bovendien dat ieder ziekenhuis het wiel zelf opnieuw moet uitvinden.”

Leiden Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×