Onder andere Lugdunum vroeg de gemeente om de veldverlichting versneld te vervangen door LED lampen. Dat scheelt de club nogal in de energierekening. (Foto's: Emile van Aelst).

Leiden onderzoekt versneld vervangen oude veldverlichting

De gemeente Leiden gaat kijken of bestaande veldverlichting versneld kan worden vervangen door LED-lampen. Dat beloofde sportwethouder Fleur Spijker in antwoord op vragen van GroenLinks-raadslid Tineke Hoogenboom.

Onder andere voetbalclub Lugdunum vroeg eerder aan de gemeente of de veldverlichting verduurzaamd kan worden om zo de torenhoge energierekening wat te temperen. Tot nu toe tevergeefs, zo bleek op het afgelopen woensdag gehouden sportcongres dat dit keer plaatsvond in het gebouw van het Leonardo College aan de Telderskade.

“Ik heb al opdracht gegeven om uit te zoeken wat er kan”, zegt Spijker ook tegen Sleutelstad. “Maar het is niet zomaar een kwestie van een ander lampje erin draaien. Het gaat ook om nieuwe armaturen en soms zelfs het aanleggen van nieuwe bekabeling.” Ze wijst erop dat het dan ook al snel om een flinke investering gaat. “Dan moeten we dus kijken of we de bestaande verlichting versneld kunnen afschrijven.”

Wethouder Spijker laat onderzoeken of veldverlichting bij Leidse sportverenigingen versneld kan worden verduurzaamd.

1500 euro
De sportwethouder wijst ook nog op de 1.500 euro die sportverenigingen nog tot 1 december aanstaande kunnen aanvragen. “Dat is afgesproken in het Sportakkoord. Daarin wordt jaarlijks 60.000 euro beschikbaar gesteld om verenigingen te helpen bij het verduurzamen van de accommodaties.” Dat geld is nu extra welkom, vanwege de enorm gestegen energietarieven. De regeling lijkt echter nog niet erg bekend bij de Leidse verenigingen. Tot medio oktober was er nog door geen enkele club een beroep op gedaan. Inmiddels hebben achttien verenigingen een aanvraag ingediend.

Aanvragen kan via dit formulier dat vervolgens gemaild moet worden naar sportakkoordleiden@gmail.com.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×