Regisseur Joeri Vos en Nina Kievits. (Foto: Peter Visser).

Veenfabriek sluit met voorstelling KRANT eerste deel drieluik af

Het muziektheatergezelschap De Veenfabriek speelde afgelopen week voor de laatste keer hun voorstelling KRANT in Theater Ins Blau. In de voorstelling was te zien hoe journalisten omgaan met het Belgische duopolie van krantenuitgevers in het Nederlandse medialandschap. KRANT is het eerste deel van een drieluik voorstellingen, welke in 2023 en 2024 wordt opgevolgd door RECHT en ZORG.

Volgens regisseur Joeri Vos is het doel om in elke voorstelling een andere groep wereldverbeteraars te portretteren. In Cultuur071 vertelt Vos dat journalisten daar ook toe behoren. “Ik wilde een stuk maken over mensen die proberen iets goed te doen in de wereld, maar ook laten zien dat het een ingewikkelde klus is. Ik wilde gewoon een voorstelling maken over journalisten die iets in de krant willen krijgen, maar zowel de redactie als de politiek werken tegen. Ik ging op zoek naar iets wat nu lastig is om in de krant te krijgen en dat is kritiek op je eigen baas.”

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

In de voorstelling is onder andere te zien hoe een redactievergadering bij een krant eraan toegaat, waarin steeds meer belastende feiten over een van de Vlaamse families aan het licht komen. Volgens Vos is de sterke concentratie in het medialandschap gevaarlijk. “Bij kranten heb je redactiestatuten die zorgen dat er redactievrijheid mogelijk is, maar deze zijn niet wettelijk vastgelegd. Momenteel respecteren de eigenaren deze vrijheid, maar het blijven koninkrijkjes. Later geven zij de uitgeverijen door aan hun kinderen, maar die vrijheid is nergens vastgelegd in de wet. Ik denk wel dat dat zou moeten. Daarnaast is zo’n sterke concentratie op welk gebied dan ook niet gezond.”

Het gezelschap van De Veenfabriek is inmiddels begonnen met de repetities voor hun volgende voorstelling waarin tevens het thema idealisme centraal staat. Voor wie niet kan wachten tot de volgende voorstelling van het drieluik, kan in de tussentijd de voorstelling MARIA MARIA MARIA bezoeken.

Cultuur Leiden Maatschappij #cultuur071


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×