ZZ Leiden-captain Marijn Ververs in gevecht om de bal met Bob Berghuis van Aris Leeuwarden, op 6 november won Leiden in de gewone competitie van de Friese ploeg. (Foto: Marja van Tilburg).

ZZ Leiden-voorzitter Marcel Verburg: 'Ik verwacht spannende wedstrijden tegen Aris in de beker'

Zorg en Zekerheid Leiden lootte Aris Leeuwarden voor de kwartfinales van de bekercompetitie. Het wordt een uit- en een thuiswedstrijd. “Een goede tegenstander”, zegt Marcel Verburg, voorzitter van ZZ Leiden. “Aris doet het bijzonder goed dit jaar dus dat worden spannende wedstrijden.”

Vorige week versloeg ZZ Leiden Lokomotief H2 uit Rijswijk met duidelijke cijfers. “Het niveauverschil tussen Lokomotief en ZZ Leiden is natuurlijk erg groot, het is een wedstrijd die wij niet mogen verliezen”, zegt Verburg. Dan loert soms het gevaar van onderschatting van de tegenstander, maar dat was niet het geval, vindt Verburg. “Het team heeft goed gespeeld en professioneel gewonnen.”

De kwartfinales van de bekercompetitie worden in december gespeeld. De data van de wedstrijden zijn nog niet bekend. Waarschijnlijk begint Aris thuis in het weekend van 17 december, maar dat moeten de clubs onderling regelen.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met ZZ Leiden-voorzitter Marcel Verburg over de stand van zaken bij de club.

Vorig jaar verdween ZZ Leiden voortijdig uit de bekercompetitie en dat had consquenties voor deelname aan de Europese competities als Champions League en FIBA Europe Cup.  ZZ Leiden won wel de overkoepelende BNXT-titel, maar die gaf toen nog geen recht op directe deelname aan een van de Europese competities.

Dat is nu wel anders. “Als een Nederlandse ploeg die BNXT-titel wint, krijgt die ploeg voorrang op de bekerwinnaar en gaat direct door naar de poulefase van de Europe Cup.” De landskampioen plaatst zich nog steeds voor de Champions League, maar ook dat zou Verburg graag anders zien. “Op termijn zou de winnaar van de BNXT League zich daarvoor moeten plaatsen. Maar dat heeft nog even tijd nodig.”

Niet onderschatten
Vanavond wacht Donar uit in de reguliere competitie. Voorheen altijd een geduchte tegenstander, maar de laatste tijd lijkt Leiden wat gemakkelijker te winnen van de Groningers. Verburg zegt direct dat Donar geen tegenstander is die je moet onderschatten. “Dat zou niet goed zijn. Uiteindelijk zijn ze vorig jaar in de play-offs heel ver gekomen.” Donar verloor de finale van de BNXT League van ZZ Leiden, maar behaalde wel winst in de Basketbal Cup.

Maar dit seizoen gaat het nog niet heel erg goed met de Groningse ploeg. “Ze staan nu zevende op de ranglijst”, zegt Verburg. Daarmee behalen ze niet de bovenste helft van de gezamenlijke BNXT competitie die eind februari van start gaat. Dus voor Donar staat er genoeg op het spel in de wedstrijd tegen ZZ Leiden. “Ik verwacht dat de MartiniPlaza vol zal zitten, want er wordt ook afscheid genomen van Thomas Koenis. Hij heeft ook twee seizoenen in Leiden gespeeld, dus er zullen vanuit Leiden wel wat supporters meekomen. Maar op een doordeweekse avond is dat toch nooit zoveel.”

Zaterdag speelt ZZ Leiden thuis in de Vijf Meihal tegen Den Helder.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×