(Foto: Adinda Slingerland-Telkamp).

TenneT nog maanden bezig met herstellen schade hoogspanningsstation

TenneT is begonnen met de schoonmaak van het 150-kV station in de Nieuwe Koningstraat. Op 20 november brak brand uit in het verdeelstation in Leiden Noord. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Ook over de schade valt nog weinig te zeggen.

De medewerkers die de schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren, doen dit in beschermende pakken, omdat ze moeten werken in ruimtes waar veel roet ligt. Dat schrijft de netbeheerder in een brief aan omwonenden. Er is flinke rookontwikkeling geweest op de locatie. TenneT verwacht enkele maanden nodig te hebben om de schoonmaakwerkzaamheden en reparaties uit te voeren.

Op de betreffende zondag brak rond het middaguur brand uit in een van de ruimtes waar de transformatoren van TenneT staan. Kort daarop was er een explosie te horen. Medewerkers van zowel TenneT als de hulpdiensten waren snel ter plaatse. De brandweer heeft bluswerkzaamheden uitgevoerd in het pand. In verband met de sterke rookontwikkeling werden de bewoners uit de naaste omgeving uit voorzorg enige tijd geëvacueerd en opgevangen in de moskee. Ook werd een NL Alert uitgestuurd naar de omgeving.

Oorzaak
Op dit moment is nog niet duidelijk hoe de brand heeft kunnen ontstaan. TenneT onderzoekt de precieze oorzaak van het incident. De transformator waarin de brand is ontstaan, is beschadigd en zal gerepareerd moeten worden. TenneT heeft inmiddels controles uitgevoerd in de rest van het station. Uit de eerste analyse blijkt dat het pand zelf en de andere hoogspanningsinstallaties van TenneT en Liander verder niet zijn beschadigd.

Gevolgen
Door snel handelen van TenneT en de hulpdiensten kon het hoogspanningsstation in bedrijf blijven. De levering van elektriciteit aan de regio is door de brand niet onderbroken geweest en er zijn geen gewonden gevallen. In het station wordt door middel van transformatoren het voltage verlaagd om het geschikt te maken voor de regionale netbeheerder, in dit geval Liander. Via het netwerk wordt de elektriciteit verder richting bedrijven en woningen getransporteerd. Uit metingen van de brandweer bleek dat er geen gevaar is geweest voor de volksgezondheid.

Leiden Maatschappij Brand hoogspanningsstation


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×