Verkeersmaatregelen voor het station. (Foto: Robbert van Cleef).

Verkeerscoaches en nieuwe looproutes moeten Leids stationsgebied veiliger maken

Het duurde even en er waren raadsvragen voor nodig, maar de gemeente Leiden heeft met een aantal maatregelen de veiligheid in het stationsgebied verbeterd. De buurtvereniging luidde de noodklok omdat er door de sloopwerkzaamheden aan de stationsflat gevaarlijke verkeerssituaties ontstonden. Bussen, voetgangers en fietsers probeerden dwars door elkaar hun weg te vinden in de beperkte ruimte die er nu is. Inmiddels heeft de gemeente de verlichting en loop -en fietsroutes aangepakt.

Sinds de start van de bouwwerkzaamheden van bioscoop De Geus is de verkeerssituatie volgens de buurt erg onoverzichtelijk, en soms zelfs gevaarlijk. ‘Het is slechts een kwestie van tijd voordat er ernstige ongelukken gebeuren’, zei buurtbewoner Arvid Arkenau begin november tegen Omroep West. Vooral voetgangers waren toen erg kwetsbaar omdat duidelijke looproutes om veilig tussen het vele busverkeer heen te komen ontbraken.

Sinds de Stationsweg is verlegd in verband met de sloop en nieuwbouw op de hoek waar tot voor kort ook supermarkt Jumbo was gevestigd, is de situatie een stuk minder overzichtelijk geworden. Ook omdat op de stoep afzettingen zijn geplaatst en omdat de supermarkt voorlopig naar het Stationsplein is verplaatst. Het is daar nu een stuk drukker met voetgangers die zeker in het begin massaal over de smalle straat gingen lopen waar ook fietsers, auto’s, bussen en vrachtverkeer elkaar op allerlei manieren kruisten en passeerden.

Blij
Ook de VVD in Leiden maakte zich zorgen en stelde raadsvragen aan de wethouder over de onveilige verkeerssituatie. “Ik ben blij dat de wethouder heeft ingezien dat er wat moest gebeuren”, zegt VVD-raadslid Alyssa Voorwald. De gemeente Leiden heeft inmiddels verkeerscoaches ingezet en een soort oversteekplaats gemaakt voor de nieuwe ingang van de Jumbo aan het Stationsplein. Daar vandaan kunnen voetgangers makkelijk naar het station lopen. “Daar ben ik heel blij mee”, zegt Voorwald. “Maar vanaf de andere kant zie je nog vaak mensen lopen langs de houten afzetting. Dat is nog niet veilig.”

“Ik loop er vaak langs om te kijken naar de huidige situatie en nog een paar dagen geleden zag ik opnieuw mensen langs de hekwerken van de bouwwerkzaamheden lopen”, zegt Voorwald. “Heel gevaarlijk. Daarom denk ik dat daar extra maatregelen nog heel hard nodig zijn.”

Vluchtheuvel
De gemeente Leiden onderzoekt samen met Arriva of één van de busplatforms kan dienen als een soort vluchtheuvel voor voetgangers die richting het station lopen. Daarvoor zou de instaphalte voor de Jumbo moeten komen te vervallen. Ook zal het fietspad langs de taxistandplaats en de fietsenstalling Lorentz beter worden aangegeven. Beide extra maatregelen staan voor begin 2023 gepland. De gemeente denkt dat wanneer alle maatregelen genomen zijn, de rol van de verkeerscoaches kan worden afgebouwd.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×