Zelfbenoemde pedojagers veroordeeld

Een 19-jarige Zoeterwoudenaar en twee Leidenaren van 20 en 21 jaar krijgen jeugdgevangenisstraffen en een werkstraf omdat ze in 2020 twee homoseksuele mannen in de val lokten, mishandelden en beroofden.

De zelfbenoemde ‘pedojagers’ deden zich in een datingapp voor als 16- of 17-jarigen om aanzienlijk oudere mannen over te halen om naar Leiden te komen. “We wilden filmpjes maken waarin ze zeiden dat ze pedo waren”, verklaarde een van de verdachten bij de rechtbank. Het eerste slachtoffer werd begin december 2020 omsingeld, geslagen, gefilmd en in het water geduwd door de drie verdachten. Het slachtoffer was zo bang dat hij anderhalf uur lang in het koude water wachtte tot de daders vertrokken.

Het andere slachtoffer werd door vier daders opgewacht, geslagen en vervolgens vastgebonden met tie-wraps. De jongeren stalen vervolgens zijn mobiel, zijn smartwatch en hielden de man elf uur lang vast in een auto en een woning tot de pinautomaten weer open gingen. Pas nadat de daders hem ruim 21.000 euro lichter hadden gemaakt, lieten ze de man gaan.

Agressor
De Zoeterwoudse verdachte was 17 jaar toen het gebeurde. “Het is opvallend dat juist hij als enige minderjarige de agressor is geweest”, merkte de rechtbank op. De andere verdachten waren 18 en 19 jaar toen zij zich schuldig maakten aan de mishandeling, maar zij werden toch volgens het jeugdrecht veroordeeld.

De jongste Leidenaar kreeg 150 uur werkstraf en 4,5 maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Hij zat al een deel van die straf uit in voorarrest. De 21-jarige Leidenaar kreeg acht maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. De jongste van de drie kreeg negen maanden jeugddetentie opgelegd, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Ook moet het drietal de schade vergoeden.

112 Sleutelstad Leiden Zoeterwoude Pedojagers


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×