Op de hooglandse Kerkgracht staat de hekken klaar om te beginnen met opbouwen, zodra de rechter groen licht geeft. (Foto: Chris de Waard).

Lenferink: 'Evenementen goed voor de stad'

Er zijn de afgelopen jaren in Leiden niet meer feesten en ze maken al helemaal niet meer herrie dan vroeger. Dat zegt burgemeester Lenferink in reactie op de afnemende tolerantie waarvan sprake is in met name de Leidse binnenstad.

Recent werden door bewoners en wijkverenigingen juridische procedures aangespannen tegen de vergunningverlening voor de nostalgische kermis op het Garenmarktplein en tegen de kerstmarkt op de Hooglandse Kerkgracht. De kermis mag van de rechter overigens gewoon doorgaan. De uitspraak in het kort geding tegen de kerstmarkt wordt morgen verwacht.

Zodra duidelijk is dat de kerstmarkt door kan gaan, wordt begonnen met opbouwen. De hekken om de straat af te sluiten, staan al klaar. Lenferink hoopt dat de rechter net als bij de nostalgische kermis ook bij de kerstmarkt in het voordeel van de gemeente zal beslissen. “Ik denk dat zo’n kerstmarkt goed is voor de stad.”

Tolerantie
Hoewel het evenementenbeleid dat elke paar jaar opnieuw vast wordt gesteld, constateert ook Lenferink dat de weerstand toeneemt. “De tolerantie neemt af om feesten te accepteren, daarom streven we niet naar verdere groei”, zegt de burgemeester die zich wel afvraagt of de feesten waartegen de afgelopen tijd juridische procedures zijn gevoerd nou wel zo heftig zijn.  “Van een kinderkermis hoef je niet veel overlast te verwachten en ook de kerstmarkt is dit keer minder langdurig en ook is er minder geluid rond de kraampjes.”

Kort Geding
In de motivatie van de uitspraak in het kort geding tegen de nostalgische kermis heeft de rechter geconcludeerd dat de gemeente de vergunning terecht heeft verleend. De wijkvereniging had betoogd dat de kinderkermis als meerdere evenementen moest worden geteld, omdat de attracties niet elke dag open zijn. Daarmee zou het maximum aantal evenementen worden overschreden dat dit jaar nog op die locatie gehouden mag worden. Daar gaat de rechter dus niet in mee. “In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) staat niet dat een evenement moet bestaan uit aaneengesloten dagen. Bovendien is geen sprake van tussentijdse afbouw.”

Ook het aantal dagen de de kermis er staat overschrijdt het aantal nog beschikbare dagen voor het evenementenplein niet. Alleen de negen dagen waarop achtergrondmuziek ten gehore wordt gebracht, tellen mee. “Evenementen zonder muziek zijn in beginsel ongelimiteerd”, zegt de rechter die de gemeente Leiden daarbij volgt in die redenering.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×