(Foto's: Emile van Aelst).

Mariya zamelt gereedschap in voor wederopbouwproject in Oekraïne

Bij het bedrijf Huurmaat in de Leidse Merenwijk staan inmiddels pallets vol ingeruild, maar nog goed werkend gereedschap. “Boormachines, zagen, hamers, schroevendraaiers. Alles is welkom”, zegt Josine Heijnen die bij haar bedrijf Goeie Mie Gin ook gereedschap inzamelt voor de Oekraïense Mariya Sizova. “Dat is sinds juli mijn buurvrouw en toen ze met dit project wilde beginnen, heb ik aangeboden te helpen”, vertelt het voormalige raadslid van het CDA Leiden.

Mariya kwam na het uitbreken van de oorlog naar Nederland, maar wilde niet stil blijven zitten. Zodra ze haar leven hier een beetje op de rails had, begon ze met het voorbereiden van de inzamelactie van gereedschappen. De regio Tsjernihiv waar ze vandaan komt, kreeg te maken met een van de zwaarste aanvallen van de Russische artillerie en luchtmacht tijdens de militaire invasie van Oekraïne. Honderden huizen werden verwoest door bombardementen en duizenden mensen werden dakloos.

De lokale autoriteiten werken aan een strategie voor de renovatie van de regio, het herstel van de infrastructuur en het herstel van gebouwen. De schade als gevolg van de Russische invasie is zo groot dat meer hulp nodig is en daarom zijn de afgelopen maanden overal acties opgestart. In Leiden is Mariya de drijvende kracht achter de gereedschapsactie. “Daarmee gaan we prefab woningen in elkaar zitten in de getroffen regio”, vertelt ze bij Huurmaat waar ze woensdagmiddag een kijkje kwam nemen bij de opbrengst tot nu toe.

Martin Smittenaar van Huurmaat, Josine Heijnen van Goeie Mie Gin en Mariya Sizova vertellen over de inzamelactie voor gereedschap.

Naast gereedschap is het ook mogelijk om financieel bij te dragen aan het Chernihiv Renovation Fund. De noodwoningen die mede met het geld en het gereedschap uit Nederland gebouwd gaan worden, kosten ongeveer 15.000 euro per stuk. Het zijn tijdelijke woningen die snel neergezet kunnen worden. De bouwtijd is een week of zes en de woningen kunnen zo’n vijftien jaar mee.

Gereedschap inleveren kan bij Huurmaat Leiden aan de Hallenweg in de Merenwijk. In het centrum kan gereedschap worden gedoneerd bij Goeie Mie Gin aan de Boommarkt (naast hotel Nieuw Minerva).

Belangrijke zaken die momenteel nodig zijn voor het project zijn naast gereedschap ook powerbanks, opladers op zonne-energie, draagbare generatoren, accu’s, noodstroomvoorziening, verlichting op accu’s en lampen met hoofdband. Ook meubels en andere zaken voor de inrichting van de noodwoningen is welkom. Inclusief sanitair, elektrische kachels en dergelijke.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×