De Power City Church. (Foto: Robbert van Cleef).

Crisisnoodopvang in Leiderdorpse kerk verlengd tot in de zomer: ‘Geen incidenten geweest’

De opvang van asielzoekers in de Leiderdorpse Power City Church verloopt tot nu toe zonder grote incidenten, wel zijn er vier mannen teruggestuurd naar Ter Apel. Zij hielden zich niet aan de regels. In de kerk worden sinds oktober 100 mannen opgevangen. Volgens de gemeente Leiderdorp en de Veiligheidsregio Hollands Midden is de sfeer op de locatie goed. Wel valt op dat veel mannen ziekten onder de leden hebben, zoals suikerziekte of tandproblemen.

“Wat we ook merken is dat de asielzoekers zelf graag verder willen in het asielproces”, zegt een woordvoerder van de gemeente Leiderdorp. “Ze vragen zich af wanneer ze iets horen over hun asielaanvraag en verder kunnen met hun leven.” Die onzekerheid en gebrek aan regie op hun eigen leven leiden regelmatig tot spanningen en kleine irritaties op locatie. Die irritaties worden ook weer uitgesproken en zijn vaak snel opgelost.

Het contact met de ondernemers in de buurt is volgens Leiderdorp goed. Zij geven aan nauwelijks te merken dat er mensen in de kerk worden opgevangen. “Wij hebben tot op heden nog geen meldingen of klachten van hen ontvangen.” Ook bedrijven in de directe omgeving van de kerk ervaren geen overlast.

Veiligheid
Ook wijkagenten en BOA’s rapporteren geen incidenten, overlastmeldingen of aanhoudingen die gerelateerd zijn aan de asielzoekers van de crisisnoodopvang. Daarnaast zorgt een weekprogramma met dagbesteding ervoor dat de mannen zich niet te veel gaan vervelen. Ze kunnen bijvoorbeeld veel aan sport en doen en onder begeleiding van Incluzio worden er ook fietsen gerepareerd.

Verlenging
Leiderdorp heeft eerder met de Veiligheidsregio afgesproken dat de asielzoekers tot 1 februari 2023 welkom zijn in de Leiderdorpse crisisnoodopvang. Maar inmiddels is er een verzoek gekomen van de Veiligheidsregio om de opvang open te houden tot 1 juli. De Veiligheidsregio doet dit verzoek omdat zij langer dan verwacht belast is met het regelen van de crisisnoodopvang. De gemeente Leiderdorp zal daar begin januari een besluit over nemen.

Leiderdorp Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×