(Foto: Rechtbank Den Haag).

Seksueel onderonsje kerkgemeenschap eindigt bij rechter

Een zedenstrafzaak die dinsdag door de Haagse politierechter werd behandeld, leek in de aanloop naar de feestdagen min of meer te eindigen als vredig kerstverhaaltje. Een 67-jarige Voorschotenaar moest terechtstaan, omdat hij ervan werd verdacht een ander lid van de gereformeerde kerk te hebben gedwongen tot het ondergaan van ontuchtige handelingen.

De man had in 2017 en 2018 over het geslachtsdeel van de ander gewreven en hem oraal bevredigd. Een vertrouwenspersoon van de kerk werd ingeseind en stapte naar de politie. Het vermeende slachtoffer zou tegen de seksuele handelingen hebben geprotesteerd. Na een mediation bleek dat een en ander toch anders lag. “De seks was een soort van vrijwillig”, zei de officier van justitie dinsdag tijdens de zitting.

Het vermeende slachtoffer had zich achteraf geschaamd over wat er gebeurd was en was zo tot zijn eerdere beschuldigende verklaring gekomen. Hij was immers een getrouwd man. Volgens de officier van justitie was de verdachte dus ’ten onrechte als zodanig aangemerkt’.

Opsteker
In de zaal zat alleen de advocaat van verdachte. Hij reikte de rechter de schriftelijke overeenkomst aan die na de bemiddeling was gesloten. De verdachte zou de ander om vergeving hebben gevraagd én dat ook hebben gekregen. Inmiddels zitten de mannen weer ‘gewoon’ naast elkaar in de kerk.

De rechter, die al had gezegd dat het een korte zitting zou worden, sprak de verdachte vrij. De advocaat vond het een ‘belangrijke uitspraak en een opsteker voor mensen die homo of lesbisch zijn in een kerk’ en sprak ook waardering uit naar het ‘slachtoffer’. “Hij heeft moed getoond door te vertellen dat het anders zat. Dat ligt gecompliceerd in een kerk waar seks tussen mannen niet kan en hij was ook nog eens getrouwd.”

Vertrouwenspersoon
Mogelijk krijgt de zaak nog een civielrechtelijk staartje voor de derde betrokkene in het verhaal, de vertrouwenspersoon. Deze zou een geheimhoudingsplicht hebben geschonden door zelfstandig naar de politie te stappen.

112 Sleutelstad Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×