Angel Daleman in actie bij het shorttrack. (Foto: Focus by Hanneke).

Angel Daleman tevreden met progressie: 'Ik leer heel veel van de grote schaatstoppers'

Schaatsster Angel Daleman verruilde deze zomer Leiderdorp voor Heerenveen om in het schaatshart van Nederland verder te werken aan haar prestaties. En dat gaat voorspoedig met gouden medailles in het shorttrack junioren en een nieuw pr op de drieduizend meter langebaanschaatsen.

Nog steeds weigert het 15-jarige multitalent te kiezen voor een bepaalde tak van schaatssport. Shorttrack en langebaanschaatsen en zowel sprinten als lange afstanden. Zolang de successen zich aaneen blijven rijgen is er ook geen speld tussen te krijgen. In Heerenveen trainen bevalt haar goed. “Ik leer heel veel van toppers als Rianne de Vries en Yara van Kerkhof in het shorttrack. Volgens mij vinden zij het ook leuk om de ‘jonkies’ iets te leren.”

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Leiderdorpse schaatsster Angel Daleman over shorttrackgoud en nieuw pr langebaanschaatsen.

In november was het raak in Turijn tijdens een Junior Challenge in het shorttrack. Op de 1500 meter kwam Daleman nog ten val. “Iemand voor me ging onderuit en daardoor viel ik ook. Ik kreeg uiteindelijk nog een penalty omdat ik te vroeg over de boarding stapte na mijn val.” Geen goed begin, wel extra getergd om de andere afstanden beter te doen. En dat lukte goed. Zowel bij de 500 meter als de 1000 meter stond Daleman op de hoogste treetje.

Tactiek
“De 500 meter is altijd gewoon hard van start en doortrappen”, zegt Daleman. “Maar bij de 1000 meter heb ik dit keer een andere tactiek gebruikt. Meer afwachtend en op tijd inhalen. Het is nu eenmaal niet zo dat je alle races van kop af aan kunt winnen, dus dit moet ik ook leren. En ik ben blij dat het gelukt is.” Daleman zegt hierbij veel op te steken van de oudere garde in het shorttrack, de gevestigde namen die al jaren aan de top staan. “Ik kijk goed naar hoe zij het doen.”

Dezelfde strategie past Daleman toe bij het langebaanschaatsen, ook daar probeert ze de kunst af te kijken van de beste Nederlandse schaatsster Irene Schouten. “Ik wilde graag mijn pr op de drie kilometer aanscherpen. Dus ik heb goed gekeken naar hoe Irene haar race opbouwt.” Het idee was om onder de 4:17 te duiken en dat lukte beter dan gedacht. “Twee seconden eraf, dat is wel goed.”

Vriezen
Het natuurijs moest Daleman dit weekend aan zich voorbij gaan. “Te druk met school en trainen, maar ik reken erop dat het nog wel een keer gat vriezen. Ik wil natuurlijk wel graag hier in Friesland ook op natuurijs staan.”

Komende weken doet Daleman mee aan het NK junioren en het NK shorttrack bij de senioren. Ze hoopt zich voor 2023 te kwalificeren voor het WK junioren, zowel shorttrack en langebaanschaatsen.

Leiden Leiderdorp Sport Angel Daleman


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×