Leidse JOVD: universiteit laat teveel buitenlandse studenten toe

De Leidse afdeling van de JOVD, de jongerenafdeling van de VVD, wil dat de Universiteit Leiden de Nederlandse student op de eerste plek zet. Volgens de liberale jongerenorganisatie laat de universiteit teveel buitenlandse studenten toe, met allerlei gevolgen voor de Nederlandse studenten.

De JOVD vindt dat Nederlandse studenten voorrang moeten krijgen om het huisvestingsprobleem onder studenten en de kennisvlucht worden aangepakt. “Ik heb vrienden die al langer dan een jaar opzoek zijn naar een kamer. Het lijkt mij logischer om de Nederlandse studenten voorrang te geven op een studie”, zegt Bodine Kornman, voorzitter van de Leidse afdeling van de JOVD.

Volgens Kornman moet de universiteit zich focussen op haar kerntaak, namelijk het opleiden van Nederlandse jongeren, die na hun opleiding iets toe gaan voegen aan de maatschappij. “Al jaren profiteert de universiteit van deze ‘wandelende geldzakken’, waarop goed verdiend wordt. Deze studenten vertrekken echter vaak meteen na hun studie weer naar het buitenland, waarmee alle opgedane kennis voor Nederland verloren gaat.”

Motie
Onderzoeken en colleges op de universiteit gaan volgens de JOVD door de instroom van buitenlandse studenten steeds meer over buitenlandse zaken, waarbij de Nederlandse samenleving minder als onderzoeksobject fungeert. “Dit zorgt ervoor dat de universiteit minder onderzoek en kennis aanlevert waarmee bijvoorbeeld de Nederlandse politiek iets mee kan. Geef de Nederlandse student dus voorrang bij concurrente plekken voor een studie, en pak zo onder andere het huisvestingsprobleem en de kennisvlucht aan.”

De universiteit adviseert buitenlandse studenten ook om alleen naar Nederland te komen als ze de zekerheid van een kamer hebben. De Tweede Kamer nam in november een motie aan waarin het actief werven van buitenlandse studenten gestopt wordt, tot er nieuwe maatregelen komen.

Leiden Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×