(Foto: Chris de Waard).

Bewegen in Voorschoten: ruim 1200 inwoners vullen vragenlijst in

De vragenlijst over spelen, bewegen en ontmoeten in de openbare ruimte in Voorschoten is door 1.227 bewoners ingevuld. Dat laat de gemeente weten, die opdracht voor het onderzoek gaf. De resultaten worden meegenomen in een nieuw op te stellen beleidsplan.

Tot eind vorig jaar konden zowel kinderen als volwassen inwoners van Voorschoten de enquête invullen waarin vragen werden gesteld over de sport- en speelwensen in de gemeente. Het gemeentebestuur koos voor een laagdrempelige vragenlijst om zoveel mogelijk bewoners bij het opstellen van de nieuwe regelgeving te betrekken. Dit lijkt geslaagd. Na drie weken waren er al 800 reacties op het onderzoek. Uiteindelijk is dit aantal dus nog opgelopen tot ruim 1.200.

“Wat gaan we doen, zodat inwoners van Voorschoten voldoende kunnen spelen, sporten, bewegen en ontmoeten in de openbare ruimte? Dat komt te staan in het nieuwe beleidsplan. En daarbij willen we graag zo goed mogelijk rekening houden met de wensen van inwoners”, legt de gemeente uit.

Uitkomsten
Uit het onderzoek blijkt dat bijna 60 procent van de kinderen tot en met 9 jaar dagelijks buiten speelt. Van de oudere kinderen geldt dat nog maar voor 36 procent. Ook volwassenen bewegen vaak buiten: 31 procent dagelijks en 43 procent wekelijks.

De formele speelplekken met toestellen zijn het populairst bij de kinderen. Bij oudere kinderen en jongeren worden sportplekken en -verenigingen belangrijker om te bewegen. Onder volwassenen zijn de recreatiezones en natuurgebieden in en rondom Voorschoten het meest populair. Beide groepen geven aan dat ze geen behoefte hebben aan een gezamenlijke ontmoetingsplek in de gemeente.

Beperking
Voor mensen met een beperking zijn beplanting en mogelijkheden om te zitten het belangrijkst. Opvallend is dat zij niet altijd aangepaste speeltoestellen nodig hebben. Wel vindt meer dan de helft (35 van de 63 reacties) dat elke wijk ten minste één plek moet hebben met speciale toestellen voor mensen met een beperking.

Het gemeentebestuur verwacht in maart een eerste versie van het nieuwe beleidsplan aan de raad voor te kunnen leggen.

Maatschappij Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×