(Video: Hans Stauttener).

Schaatsen met een buddy: Skating Blind op de drijvende ijsbaan

De drijvende ijsbaan in het centrum van Leiden was vrijdagochtend enkele uren gereserveerd voor blinden en slechtzienden. Samen met een buddy mochten ze het ijs op. Het evenement kreeg een toepasselijke naam: Skating Blind.

De ochtend werd georganiseerd door Joke Larrewijn, bij veel Leidenaren beter bekend als ‘de Kerstvrouw’ van de Rotary Santa Run Leiden. “Na een succesvolle pilot in 2019 zijn we er dit jaar, samen met de Stichting Sport in Beeld, helemaal voor gegaan. En het is zo leuk. Zeker 25 mensen met een visuele beperking gingen vandaag onder begeleiding het ijs op. Sommigen voor de eerste keer in hun leven. Fantastisch”, zegt Larrewijn trots.

Het is niet voor het eerst dat er in Leiden een sportactiviteit voor visueel beperkten wordt georganiseerd. Larrewijn: “We kenden al Running Blind en sinds vorig jaar ook Rowing Blind. Daar past schaatsen mooi bij.”

De buddy geeft, net als bij de andere ‘blind’ activiteiten de route aan. Iedereen heeft daarvoor zo zijn eigen systeem. “Wij gebruiken de blindenstok. Een rukje naar links betekent linksaf. Dat werkt heel goed”, vertelt een van de begeleiders.

Deelnemers mochten zelf een buddy meenemen, die gratis meeschaatste. Voor wie alleen kwam, verruilden de buddy’s van Running Blind voor een keer de hardloopschoenen voor schaatsen.

Leiden Maatschappij Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×