Jorrit Croon in actie voor zijn club Bloemendaal. (Foto: ANP).

Leiderdorper Jorrit Croon moet tijdens WK meer 'impact' hebben

Eindelijk kan hockeyer Jorrit Croon uit Leiderdorp weer een eindtoernooi spelen met het Nederlands elftal. Anderhalf jaar na de Olympische Spelen in Tokio gaat Croon vanaf 13 januari weer voor WK-succes. Hij droomt daarbij van de wereldtitel, maar weet dat Oranje niet de grote favoriet is. “We zijn een ploeg in opbouw, misschien is dat ook wel lekker.”

Bondscoach Jeroen Delmee heeft maar liefst elf WK-debutanten in de selectie zitten. Croon beseft dan ook dat het tijdens het toernooi in India niet makkelijk wordt. “Al kan een niet al te hoog verwachtingspatroon ook positief zijn. We hebben wat minder druk en kunnen laten zien hoe goed we zijn”, zegt de 24-jarige speler van HC Bloemendaal. “Misschien zijn we nog niet goed genoeg. Dan is dat een harde en pijnlijke les, maar hebben we nog anderhalf jaar tot de Olympische Spelen van Parijs.”

Croon heeft vooral zin in het WK. “Dit zijn de mooiste wedstrijden, daar trainen we al anderhalf jaar lang de ballen uit onze broek voor. Om goed te zijn op de belangrijke momenten, ‘do or die’ wedstrijden zoals een kwart- of halve finale. Veel jongens gaan dat straks voor het eerst meemaken. Het zou mooi zijn als we ver komen en we onszelf de kans geven wereldkampioen te worden.”

Dragende kracht
Zeventien was Croon nog maar toen hij zijn eerste grote toernooi met Nederland beleefde. Tijdens de Olympische Spelen van 2016 behoorde hij tot het keurcorps van toenmalig bondscoach Max Caldas. Nu behoort Croon met zijn 24 jaar tot de oudere en meest ervaren helft van de ploeg van Delmee. Dat brengt verantwoording met zich mee. De bondscoach zei eerder dat Croon moet ‘opstaan’ als één van de gezichten van het Nederlandse mannenhockey.

“Ik denk dat het een logisch gevolg is van de verschuiving en de nieuwe dynamiek in de ploeg”, zegt de aanvallende middenvelder. “Veel ervaren spelers stopten of zijn er nu niet meer bij. Ik zit al zeven jaar in Oranje, heb meer dan honderd interlands gespeeld en alles al eens meegemaakt. Nu er veel nieuwe jongens bij zitten met minder ervaring vraagt dat ook iets anders van mijzelf. Ik moet meer impact hebben op wedstrijden, opstaan op momenten dat het nodig is. Ik moet altijd goed zijn en anderen om me heen beter maken.”

Compleet
Croon voelt zichzelf groeien in die rol. “Ik verwacht van mezelf ook dat ik van grote waarde ben voor het team. Maar het is wel lekker dat de bondscoach dat benoemt, dan kan je daar ook vol overgave voor gaan. Die combinatie heeft me wel echt naar een hoger level geduwd. Als je puur naar het hockey kijkt, ben ik een betere en completere speler geworden. Ik ben niet af en toe goed, maar continu. Iedereen mag druk op me leggen, maar daar trek ik me niet zoveel van aan. Ik leg al genoeg druk op mezelf, maar ben ook rustig. Laat dat WK maar komen.”

Leiderdorp Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×