Laila Driessen proost als burgemeester van Leiderdorp voor het laatst op een nieuw jaar. (Foto's: Chris de Waard).

Burgemeester Driessen: "Geen afscheid van Leiderdorp, wel even wat afstand"

Zaterdagmiddag sprak Laila Driessen haar laatste nieuwjaarsspeech als burgemeester van Leiderdorp uit. “Maar ik beloof niet dat het mijn laatste speech is”, zei Driessen die op 7 november 2023 afscheid moet nemen van het ambt. “Dan word ik 70 en het is nu eenmaal in de wet zo bepaald dat je dan moet stoppen. Ik zou nog wel door kunnen gaan als waarnemend burgemeester, maar ik wil zeker weten dat Leiderdorp weer een nieuwe kroonbenoemde burgemeester krijgt, dus dat ga ik niet doen.”

Spijtig vindt Driessen het wel om het stokje door te moeten geven. “Ik ben in november bijna twaalf jaar met heel veel genoegen uw burgemeester geweest en het gaat me echt aan het hart om Leiderdorp te verlaten.” Driessen verhuist in april naar Alphen. Maandagavond moet de gemeenteraad haar nog wel formeel een ontheffing geven voor de woonplaatsvereiste, zoals dat heet. Een burgemeester moet verplicht wonen in de gemeente waar het ambt wordt uitgeoefend.

“Maar als je op 7 november moet stoppen, kan je nou eenmaal niet zeggen dat je op die datum ook een ander huis wilt hebben”, verklaart Driessen die vroege verhuizing. “Ik woon in een ambtwoning, dus als ik het ambt niet meer vervul, moet ik die verlaten.” Ze is daarom met haar echtgenoot op zoek gegaan naar een andere woning en vond die in Alphen aan den Rijn.

Burgemeester Laila Driessen blikt terug op 2022 en alvast een beetje vooruit op haar afscheid in november. Ze wordt dan 70 en moet dan stoppen als burgemeester van Leiderdorp.

Parkeermeters
Driessen kiest er bewust voor om op dit moment niet elders in Leiderdorp te gaan wonen. “Een heel wijs iemand heeft me eens gezegd, als je burgemeester af bent, loop dan je opvolger niet voor de voeten. Ik heb daar goed naar geluisterd en vind dat ook chique. Zo voorkom je dat je met elkaar vergeleken wordt. Ik heb bijvoorbeeld altijd gezegd dat ik hier geen parkeermeters wil. Stel nou dat mijn opvolger dat meteen gaan doen… Dus we gaan even een tijdje weg, maar we komen wel weer terug hoor. Want Leiderdorp zit in ons hart en ons bootje blijft in de Doeshaven liggen.”

Open deur
Driessen zei in haar toespraak dat ze zich altijd met heel veel enthousiaste heeft ingezet voor Leiderdorp en de Leiderdorpers. “Burgemeester is het mooiste ambt dat er is en zolang ik dat nog ben, blijf ik een burgemeester door u, van u en voor u. Mijn deur staat altijd open, want als je er niet tussen staat, zit je er al gauw naast. Dus laat vooral van u horen!”

 

 

Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×