Pastor Willy Hoogendoorn: "Duidelijk maken dat christenen en joden met elkaar zijn verbonden." (Foto: Louis Smit)

‘Dag van het Jodendom’ over sterke vrouwen

In de Leidse Merenwijk wordt op 17 januari de ‘Dag van het Jodendom’ gehouden. “We willen met een bijeenkomst duidelijk maken dat christenen en joden met elkaar zijn verbonden”, zegt Willy Hoogendoorn, pastor bij de oecumenische geloofsgemeenschap in kerkelijk centrum de Regenboog. Zij organiseert deze dag vanuit het bisdom Rotterdam.

De Rooms-Katholieke kerk stelde in 2008 een jaarlijkse ‘Dag’ in om de kennis over het jodendom onder christenen te vergroten en de dialoog tussen joden en christenen te bevorderen. Hoogendoorn: “Je mist ontzettend veel als je als christen niets weet van het joodse geloof.” Zij is inmiddels bijna drie jaar pastor in de Merenwijk. Ze zou de dag in 2021 en in 2022 in Leiden organiseren maar wegens coronabeperkingen kon hij niet doorgaan.

Het thema dit jaar is ‘Sterke vrouwen’. “Helaas treden vrouwen niet vaak op de voorgrond in het christendom en het jodendom en wordt vaak niet gezien hoeveel zij presteren”, zegt Willy Hoogendoorn. Intussen kent de Bijbel veel teksten waarin vrouwen een belangrijke rol spelen als moeder, raadgever, probleemoplosser, steunpilaar, overlever en redder van bedreigde levens.

Voorbeeld
Hoogendoorn gaat het hebben over de Bijbelse Ruth als voorbeeld van een sterke vrouw. Dat doet zij aan de hand van de oorspronkelijke Hebreeuwse tekst. “Ruth blijft na het overlijden van haar man bij haar schoonmoeder. Ze komt als vreemdelinge in een vijandig land. Ze is een uitzonderlijke vrouw. Eentje die zegt: ik blijf bij je, jij bent oud, ik blijf voor je zorgen”, benadrukt Hoogendoorn. “Dat is een heel dappere uitspraak van een jonge vrouw. Ze is een vrouw waar je een voorbeeld aan kunt nemen, een vrouw die zegt: wat goed is, dat doe ik en ook al zegt de hele wereld anders, ik doe het.”

Ook rabbijn Marianne van Praag van de Liberale Joodse Gemeente in Den Haag houdt een inleiding bij de bijeenkomst in Leiden. Zij juicht het initiatief toe en ziet het als een manier om de betrekkingen tussen het christendom en het jodendom te herstellen. “Ik word door kerken en geloofsgemeenschappen veel gevraagd voor lezingen. Door christelijke maar ook door islamitische”, zegt zij. “Het is van groot belang dat wij als verschillende religies naar elkaar luisteren en van elkaar leren en samenwerken.”

Liederen
Chazaniet (voorzangster) Tanja Verstelle zingt liederen die gezongen worden in de synagoge. Ze geeft er ook een toelichting bij.

De bijeenkomst in de Regenboog op dinsdag 17 januari 2023 begint om 11.00 uur en wordt om 15.15 uur afgesloten met een drankje. Inschrijving via dagvhjodendom@kcregenboog.nl

Cultuur Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×