Maurice Braspenning en Joost Wensveen te gast in Cultuur071.

Kunstenaarsvereniging 'ARS' pakt uit met tentoonstelling van nieuwe leden

Bij kunstenaarsvereniging  ‘ARS Aemula Naturae‘ aan de Pieterskerkgracht 9a is tot en met 22 januari het werk te zien van vier nieuwe leden. De kunstenaars tonen heel verschillend werk, van abstract tot realistisch, met verschillende onderwerpen en stijlen. De nieuwe werken vallen op door hun variatie en omdat ze allemaal de kijker proberen te pakken.

Tijdens de opening van de tentoonstelling benadrukt voorzitter Connie Broeier tegenover Sleutelstad hoe belangrijk nieuwe leden en ook jonge leden zijn. De vereniging wil mensen met elkaar in contact brengen. ARS kijkt ook om zich heen naar samenwerking met andere verenigingen. En de vereniging is er niet alleen voor de kunstenaars zelf: iedereen kan er cursussen volgen. Je kunt dan bijvoorbeeld les krijgen van één van de nieuwe leden, de bekende Leidse schilder Maurice Braspenning. Hij en Joost Wensveen vertelden bij Cultuur071 over het werk dat bij ARS te zien is.

Braspenning werd bekend met zijn schilderijen van mensen, zoals de vier meter hoge portretten die hij op vijf muren in de Meelfabriek tekende. Maar in ARS hangt een serie dierenportretten. “De natuur is het aller belangrijkste en de mensen zijn eigenlijk een soort bijzaak op deze planeet”, vertelt hij bij Cultuur071. Hij blijft de kijker wel verrassen: “Ik schilder die dieren heel echt, maar wel in andere kleuren. De vacht van een aap is blauw, zodat je er op een andere manier naar gaat kijken.”

Joost Wensveen probeert de kijker ook op een andere manier naar de werkelijkheid te laten kijken. Zijn fotoserie toont mooie locaties, zoals de Leidse schouwburg en de entree van Trianon, met steeds twee of drie verzorgd geklede mensen in de sfeer van het begin van de 20e eeuw. De mensen in de foto’s horen wel bij elkaar, maar kijken elkaar nooit aan. “Je ziet sociale ongemakkelijkheid, afscheid, isolement.” Vertelt Wensveen. Even heel wat anders dan wat we op Facebook en Instagram delen: “Al die blije momenten en onze successen”.

Wie de kunstenaars wil ontmoeten krijgt daarvoor de kans op zondag 22 januari, de laatste dag van de tentoonstelling bij ‘ARS Aemula Naturae‘ aan de Pieterskerkgracht 9a. De vier kunstenaars zijn dan de hele middag van 13.00 tot 17.00 uur op de tentoonstelling om met het publiek in gesprek te gaan.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×