Floor Dubbeling en Kasper van Hal vinden handbal een leuke, dynamische sport. "Je moet wel kunnen incasseren, maar er is ook veel respect." (Foto: Gerry van Bakel).

Saturnus Leiden: bij handbal valt iedereen aan en verdedigt mee

Handbal is vooral een zaalsport met een kleine buitencompetitie voor de jeugd. Het wordt wel waterpolo op het droge genoemd, want handbal staat ook bekend als een harde sport. Maar volgens Floor Dubbeling en Kasper van Hal is het vooral een leuke sport die draait om teamwork.

Dubbeling en Van Hal spelen allebei bij de Leidse handbalvereniging Saturnus is de eerste teams van respectievelijk de vrouwen- en de mannencompetitie. Dubbeling legt direct de ambitie op tafel als ze aanschuift in Sport071. “Wij willen in de zaal kampioen worden en we hebben net gewonnen van de koploper.” Van Hal is net naar de hoofdklasse gepromoveerd en hij hoopt dat Saturnus H1 in de bovenste regionen van de ranglijst kan eindigen.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met Floor Dubbeling en Kasper van Hal over handbalvereniging Saturnus in Leiden.

In een studentenstad als Leiden is het vaak een komen en gaan van spelers en dat zie je ook wel bij Saturnus. “Die komen even aanwaaien en gaan ook weer weg”, zegt Dubbeling. Zelf speelt ze al 13 jaar bij Saturnus. “Ik ben echt hardcore. Ik ga door tot het bittere einde.” Van Hal begon als kind met handballen in zijn toenmalige woonplaats Amersfoort en is later bij Saturnus terechtgekomen. “Ik ben wel een soort van aanwaaistudent”, zegt Van Hal, “ik speel nu twee jaar bij Saturnus.”

Wereldkampioen
Handbal is natuurlijk wel bekend als sport, vooral dankzij de nationale teams. De laatste tijd gooiden vooral de vrouwen hoge ogen met het wereldkampioenschap in december 2019 als hoogtepunt, maar momenteel speelt het mannenteam voor het eerst sinds 1961 ook weer mee op een internationaal podium. In Leiden gaat de aandacht vaak wat meer naar basketbal, rugby en waterpolo.

Voor Dubbeling en Van Hal maakt het niet uit. Zij vinden handbal gewoon een hele leuke sport. “Het is een snelle, dynamische sport, je bent altijd bezig met zowel aanvallen als verdedigen”, zegt Van Hal. “Het is zeker een fysieke sport, maar er is ook veel wederzijds respect.” Ook Dubbeling beaamt dat het een zeer fysieke sport is. “Het komt zeker voor dat je na een wedstrijd onder de blauwe plekken en de krassen zit. Het is uitdelen en incasseren. En dat vind ik ook wel lekker.”

Schietschijf
Alleen de keeper heeft een apart positie. “Ik ben niet zo flexibel,” zegt Van Hal, “dus ik denk dat het team me dankbaar is dat ik dat niet doe. Een keeper kan echt zijn team in de wedstrijd houden.” Ook Dubbeling is geen geboren keeper. “Ik heb het ook wel eens gedaan, maar het is niet voor iedereen. Ik vind het een hele knappe positie om te staan als een soort van schietschijf. En het lijkt soms alsof de keeper altijd kansloos is, maar het maakt echt wel uit wie er op doel staat.”

Instappen bij Saturnus is heel gemakkelijk zeggen Dubbeling en Van Hal. “Je hoeft echt niet als kind met handballen te beginnen om het spel goed onder de knie te krijgen. Wij hebben ook een recreantenteam. Ik ben begonnen toen ik twintig was.”

Wie meer wil weten over Saturnus en handballen kan voor meer informatie terecht op de website van Saturnus. Of ga een keer kijken bij een training.

Leiden Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×