Mariëtte Groenewegen en Harold Tieman van Toverlei te gast in Cultuur071.

Theatergezelschap Toverlei speelt eerste voorstelling van het jaar: Sangria

De amateurtoneelvereniging Toverlei uit Leiderdorp trapt vrijdagavond 27 januari af met hun eerste productie van 2023: Sangria. Het verhaal speelt zich af op het platteland op een afgelegen pension waar een eigenaardig en mysterieus echtpaar de scepter zwaait.

Het stuk is geschreven door Wanda Reisel en de regie is in handen van Ruud Wessels. Afgelopen zaterdag waren Mariëtte Groenewegen en Harold Tieman, twee van de zeven personages uit het stuk, aanwezig bij het Sleutelstadprogramma Cultuur071 om te praten over hun nieuwste voorstelling. Groenewegen vertolkt de rol van Gerda, een van de eigenaars van het pension, waar kunstkoper Joris, gespeeld door Tieman, op bezoek komt.

“Ik speel een mysterieus en duister personage. Samen met mijn acteurechtgenoot run ik een pension. Wij hebben een dubbele agenda, net zoals alle andere spelers in het stuk”, vertelt Groenewegen. “Dat is het leuke van dit soort verhalen: je wordt steeds meer de diepte ingetrokken en als publiek ontdek je gaandeweg steeds meer lagen waaruit het stuk is opgebouwd.” Tieman vertelt over zijn bezoek aan het pension. “Ik kom daar samen met mijn vrouw, maar ons huwelijk is al jaren slecht. De verwijten vliegen je om de oren. We vragen ons allemaal af waar we mee bezig zijn en waar we naartoe moeten.”

Samen met de regisseur van de voorstelling, Ruud Wessels, duiken Groenewegen en Tieman tijdens de repetities diep in hun rol. Ze gaan op zoek naar de lagen die schuilgaan achter hun personages. Volgens Tieman is dit soms ook lastig, omdat de repetities niet altijd dezelfde rechte lijn volgen als het stuk. “Op het ene moment moet je iemand een knuffel geven en vervolgens moet je hem in elkaar slaan. Je moet enorm veel switchen en schakelen. Dit vergt wel enige cognitieve inspanning.”

Toch is Groenewegen van mening dat dit de voorstelling uiteindelijk alleen maar ten goede komt. “De tekst is belangrijk, maar uiteindelijk draait het om het spel. Anders lees je alleen maar je zinnen voor. Vandaar dat we op zoek gaan naar die diepere lagen. De kunst is om het stuk zo goed mogelijk te spelen, ondanks dat het best complex is.”

Tegenstrijdigheid
Naast de dubbele agenda’s van alle personages komt ook de tegenstelling tussen de stad en het platteland tot uiting. Groenewegen: “Er spelen ook twee werksters mee in het stuk. Die willen heel graag weg van het platteland, want er gebeuren allerlei mysterieuze dingen. Maar dat lukt ze niet.” In de voorstelling van Toverlei zie je onder andere hoe deze personages daarmee worstelen. “Ze doen eigenlijk van alles, behalve werken.”

Of er na afloop van de voorstelling ook sangria wordt geschonken aan het publiek moeten de bezoekers zelf ondervinden, stellen Groenewegen en Tieman. De voorstelling van Toverlei vindt plaats op 27 en 28 januari en 3, 4 en 5 februari in de Sterrentuin in Leiderdorp. Kaartjes zijn te kopen via de website van Toverlei.

Column Cultuur Leiderdorp


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×