(Foto: Emile van Aelst).

Onno Innemee maakt nieuwste programmering van de Bourbon Street Comedy Club bekend

Fans van stand-upcomedy opgelet: aankomende woensdag, 18 januari, gaat de eerste editie van de Comedy Club van 2023 van start. Cabaretier en initiatiefnemer Onno Innemee was afgelopen zaterdag te gast bij het Sleutelstad-programma Cultuur071 om te vertellen over de programmering voor dit jaar en zijn visie op de woke­-beweging.

Innemee begon in 2022 samen met zijn partner met het opzetten van de eerste comedyclub in Leiden. “Het is al vaak in Leiden geprobeerd en ik heb het ook bij andere tenten gezien. Toch is het nooit op gang gekomen.” De inrichting van pianobar Bourbon Street aan het Noordeinde, een langgerekte zaal met een rond podium middenin, leent zich volgens Innemee perfect voor een comedyclub. Voor de programmering heeft hij eerst gevist in de vijver waarin hij zelf al dertig jaar werkzaam is. “Ik zit al zo lang in het vak, dus ik ken heel veel mensen uit de comedyhoek. Die waren allemaal zo aardig om te komen optreden.”

Volgens Innemee is het verschil tussen stand-upcomedy en cabaret te vergelijken met een snelle snack versus een zesgangendiner. “Bij stand-upcomedy heb je als spreker vaak kort de tijd, dus de grappen volgen elkaar in rap tempo op zonder dat het ergens over hoeft te gaan.” Dit in tegenstelling tot cabaret, waarbij een cabaretier volgens Innemee ook als doel heeft om het publiek emotioneel te raken. “Je hebt langer de tijd om mensen te bereiken, terwijl je bij stand-upcomedy dichter bij jezelf moet blijven en kort achter elkaar moet communiceren.”

De Leidse comedian Onno Innemeee zit al vele jaren in het vak.

Variëteit
Voor de programmering gaat Innemee op zoek naar verschillende comedians. “Zowel jong als oud.” De variëteit aan sprekers is volgens Innemee wat de Comedy Club tot een succes maakt. “De comedians gaan op zoek naar de energie die past binnen de sfeer van de Comedy Club. Zij passen soms hun set ter plekke nog gaan, bijvoorbeeld wanneer zij merken dat een onderwerp juist wel of niet aansluit bij het publiek.”

Woke
Volgens Innemee is dit ook een van de gevolgen van de  woke-beweging. “Dat is iets wat momenteel erg heerst binnen comedyclubs. Je kunt tegenwoordig niet meer alles zeggen zonder gecanceld te worden. Maar juist in een veilige zaal moet je die grappen kunnen maken, zodat je daarna kunt vertellen wat je ervan vindt.” Toch ziet Innemee ook positieve aspecten van de woke-beweging. “Het dwingt comedians om op zoek te gaan naar andere onderwerpen. Laat het gevecht tussen de voor- en tegenstanders van de woke-beweging maar een beetje losbarsten.”

De kaartjes voor de maand januari zijn uitverkocht, maar de Comedy Club vindt doorgaans elke laatste woensdag van de maand plaats.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×