Hilde Schuemie en Fransje Barnard vertellen in Gezond071 over hun eigen veerkracht. (Foto: Gerry van Bakel).

Gezond071: Veerkracht en positieve gezondheid

In de eerste uitzending van Gezond071 in het nieuwe jaar draait het om ‘veerkracht’ en positieve gezondheid. Hoe je voorkomt dat je ziekte, aandoening of beperking je leven blijft beheersen. Gezond071 is een maandelijks magazine op radio en tv bij Sleutelstad over gezonde leefstijl. Te gast zijn Hilde Schuemie en Fransje Barnard.

“Er moet wel tijd en ruimte zijn voor rouw en verlies”, zegt Hilde Schuemie die na een herseninfarct alles opnieuw moest leren. “Ik heb last van afasie (een taalstoornis die ontstaat door een hersenletsel in de linker hersenhelft), maar kan wel schilderen en gedichten schrijven en zo mijn verhaal vertellen.” Schuemie schreef en tekende het boek De tweede wind over haar nieuwe leven. En al is ze veel verloren, er is ook wat voor teruggekomen. “Ik denk dat ik die veerkracht altijd wel in me heb gehad.”

De echtgenoot van Fransje Barnard kreeg twintig jaar geleden een serie hartstilstanden. “Er is een leven voor en een leven erna”, zegt Barnard. “Maar ik heb ook iets waardevols geleerd. Ik maak me om een heleboel kleine dingen niet meer druk.” Barnard werkt als buurtcoach in de buurtontmoetingsplek (BOP) aan de Herenstraat en ziet daar ook veel mensen die wat extra veerkracht en positieve gezondheid kunnen gebruiken.

Kijk en luister hieronder de hele uitzending van Gezond071 over veerkracht en positieve gezondheid terug:

Gezond071-presentatoren Greet Meesters en Gerry van Bakel in gesprek met Hilde Schuemie en Fransje Barnard.

De ideeën van voormalig huisarts Machteld Huber over positieve gezondheid krijgen steeds meer voet aan de grond. Gezondheid is niet alleen een kwestie van niet ziek zijn of geen klachten hebben, maar ook lekker in je vel zitten. De wens om een zinvol leven te leiden. Een leven zonder financiële stress bijvoorbeeld. Het bekende spinnenweb met de zes aandachtsgebieden gebruikt Fransje Barnard om in de BOP het gesprek over gezonde leefstijl op gang te brengen. “Bij ons aan de grote tafel komt alles ter sprake.”

Afterparty
Presentatoren Greet Meesters en Gerry van Bakel willen met Gezond071 mensen aan het denken zetten over hun eigen leefstijl en tips en handvaten geven voor een gezonde leefstijl. Ze doen dat in samenwerking met lifecoach Jasper Mulder. De dag na de uitzending gaat het team altijd Fris uit de veren en ontmoet elkaar om 7.00 uur bij Molen de Valk. Iedereen is welkom deze afterparty van Gezond071 bij te wonen. Er is koffie, er wordt gewandeld en er is tijd om vragen te stellen aan Jasper Mulder.

Volgende uitzending is woensdag 8 februari. Het thema is dan: hoe belangrijk is natuur in en om je huis? Luister en kijk mee vanaf 18.00 uur op Sleutelstad. En zet vast in de agenda: Fris uit de veren op donderdag 9 februari om 7.00 uur bij Molen de Valk.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×