(Foto: Christiaan Mulder).

Koken zonder dieren: paddenstoelenrisotto

Op Sleutelstad.nl geven we je elke zaterdag een recept voor een diervriendelijke vega(n) maaltijd in de rubriek ‘Koken zonder Dieren’. Deze week het recept van VVD-gemeenteraadslid Christiaan Mulder.

“Doordeweeks kook ik meestal vegetarische recepten vanuit een maaltijdbox. In het weekend of wanneer ik gasten heb, kook ik vaak wat uitgebreider. Aangezien ik niet echt een grote keukenfanaat ben, gebruik ik vaak recepten met weinig ingrediënten en die relatief snel te bereiden zijn. Een paar jaar geleden heeft een vriendin een recept voor een heerlijke paddenstoelenrisotto gedeeld. Sindsdien is dit gerecht één van mijn lievelingsrecepten uit de Italiaanse keuken.”

“Het meeste werk zit in het in de gaten houden van de risotto, zodat deze niet te droog of te nat wordt. Het is van belang dat er altijd net genoeg bouillon in de pan zit, zodat de rijst niet droogkookt. Het geheim is om niet te veel te roeren omdat je daardoor de rijst kan kapot roeren.”

Ingrediënten – voor 4 personen
300 gram (Arborio) risottorijst (75 gram per persoon)
2-3 sjalotten
2 eetlepels bladpeterselie
400 gram kastanjechampignons
250 gram paddenstoelenmix (zelf samenstellen of uit een pak)
75 ml (vegan) witte wijn
1,5 liter paddenstoelenbouillon
(Vegan) Parmezaanse kaas
olijfolie of plantaardige boter om in te bakken
peper en zout naar smaak
(optioneel) truffelolie

Bereiding – 30 tot 40 minuten
• Snipper de sjalotten, snijd de bladpeterselie fijn en snijd de paddenstoelen in stukjes.
• Neem twee diepe pannen. In één pan laat je ongeveer anderhalve liter paddenstoelenbouillon warm worden. Let erop dat het niet gaat koken. In de andere pan doe je olijfolie of plantaardige boter. Laat de olijfolie of plantaardige boter bruin worden en voeg vervolgens de sjalotten toe, bak de sjalotten totdat ze glazig zijn. Voeg vervolgens de risotto erbij, roer dit voor de duur van 1 minuut goed door tot dat de rijstkorrels glazig worden. Schenk er vervolgens de witte wijn bij, totdat er een klein laagje in de pan zit. Roer en laat het geheel even staan (vuur middelhoog).
• Zodra de witte wijn is opgenomen door de rijstkorrels, schenk je er een soeplepel paddenstoelenbouillon bij. Roer dit zachtjes door en laat de rijst vervolgens even rusten. Roer af en toe. Zodra de bouillon is opgenomen door de korrel, herhaal je deze stappen voor ongeveer 15-18 min (afhankelijk van instructies risotto). Proef tussendoor of de rijst niet te zacht wordt. Probeer zo min mogelijk te roeren, maar kijk wel uit dat je er op tijd weer bouillon bij doet anders kan de bodem en de rijst aanbranden.
• Bak ondertussen de paddenstoelen beetgaar in een pan met olijfolie.
• Als het klaar is doe je het vuur uit en servereer je de risotto met de paddenstoelen, de Parmezaanse kaas en de bladpeterselie. Voeg peper en zout toe naar smaak. Voor de truffel liefhebbers onder ons, schenk er een beetje truffelolie over.

Duurzaamheid Leiden Leiderdorp Oegstgeest Regio Voorschoten Zoeterwoude Koken zonder Dieren


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×