Leo van Zanen en Alida van Leeuwen praten over de Poëzieweek bij Cultuur071. (Foto: Nina Kievits).

Lokale dichters bereiden zich voor op Poëzieweek in BplusC

De landelijke Poëzieweek gaat aankomende week van start en ook Leiden doet hier aan mee. Op zaterdag 28 januari dragen zeventien lokale dichters hun zelfgeschreven stukken voor in bibliotheek BplusC, waarvoor zij zich hebben laten inspireren door het overkoepelende thema ‘vriendschap’. Daarna is De Huiskamer van BplusC te bezoeken voor de expositie van de gedichten. Afgelopen zaterdag waren dichters en organisatoren Leo van Zanen en Alida van Leeuwen te gast bij Cultuur071 om hierover te praten.

Van Zanen houdt zich al enkele jaren bezig met het opzetten van de Poëzieweek in Leiden. “Ik ken een aantal mensen die ooit verenigd waren in de Leidse dichtersgilde. Toen de Dag van de Poëzie werd omgezet in de Poëzieweek heb ik met BplusC afgesproken dat ik elk jaar een groep dichters bij elkaar breng. Dat is tot nu toe altijd gelukt, ondanks dat we twee coronajaren hebben gehad.” Deze voordrachten zijn terug te vinden op YouTube. Toch is van Zanen van mening dat er niks boven een live evenement gaat.

Voor wie niet kan wachten op de voordrachten kan alvast een kijkje nemen bij de expositie in BplusC. Alida van Leeuwen, coördinator tentoonstelling en dichteres, is erin geslaagd om de gedichten ook op een andere manier dan tekstueel vorm te geven. “Ik vind het niet alleen leuk om een gedicht op papier te zetten, maar om er ook iets beeldends aan toe te voegen, bijvoorbeeld door een afbeelding of een mooie omlijsting.” Ook van Zanen is van mening dat een gedicht op die manier tot uiting kan komen. “Het aardige van de Poëzieweek is dat je gedichten niet alleen kunt kunt lezen, maar ook kunt horen. Om een gedicht te kunnen begrijpen, moet je het eerst voor jezelf hardop voorlezen. Er zijn ook dichters die de voorkeur geven aan muziek, zoals trommels, om hun gedicht over te brengen aan het publiek.”

Dat poëzie zicht leent voor een breed spectrum bleek al tijdens de uitzending van Cultuur071, waarbij van Zanen en van Leeuwen elk hun eigen gedicht voordroegen. Alle dichters zijn te horen op zaterdag 28 januari in de vestiging van BplusC aan de Nieuwstraat 4 vanaf 13.00 uur. De expositie is langer te bezoeken, namelijk tot en met donderdag 2 februari. Voor beide evenementen geldt gratis toegang.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×