(Foto: De Klimmende Règâhs).

Klimmende Règâhs halen 30.000 euro op tegen kanker: 'Het begint een beetje uit de hand te lopen'

De Klimmende Règâhs zijn het nieuwe jaar goed begonnen. Met de Spinning Marathon die de groep fietsvrienden uit de regio Den Haag organiseerde, is ruim dertigduizend euro opgehaald voor onderzoek naar de bestrijding van kanker. Jeroen de Rapper,  een Règâh uit Leiden, heeft daardoor goede hoop voor de rest van het jaar: “We willen dit jaar graag een ton ophalen.”

Het eerste weekend van januari organiseert de groep jaarlijks een evenement waarbij ze zelf nièt hoeven te fietsen. “Er waren 250 deelnemers die zich hadden laten sponsoren om drie uur lang op een spinningfiets te sporten. Wij hebben alles klaargezet en liepen rond met voeding en water, maar we hebben niet zelf meegesport.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Jeroen de Rapper

Dat laatste is relatief: “De dag van tevoren reden we met een grote trailer door heel Nederland om 250 spinningfietsen te verzamelen. Die moesten allemaal klaargezet in de sporthal en na afloop ook weer terug in de trailer en naar de eigenaars.”

Strijkstok
Het bleek allemaal de moeite meer dan waard, vertelt De Rapper glunderend: “Het was drie uur lang intensief sporten met een hoop enthousiasme en positiviteit en af en toe ook traan, dat hoort er ook bij. En de opbrengst was ook geweldig.”

De Klimmende Règâhs organiseren door het jaar heen allerlei activiteiten om geld op te halen voor onderzoek naar de bestrijding van kanker. “Op 4 februari organiseren we een luxe diner in Pijnacker, waarvoor mensen zich nog kunnen aanmelden. In april willen we in drie dagen van Denemarken naar Den Haag fietsen, in juni doen we mee aan Alpe d’HuZes en in september fietsen we de Mont Ventoux op.” Daarbij hanteren de vrienden een zero-policy wat betreft strijkstok, benadrukt De Rapper: “Al het geld dat we ophalen gaat naar het goede doel. Alle kosten die we maken, betalen we zelf of worden betaal door onze sponsoren.”

Vrouw en kinderen
Dat goede doel is stichting KWF, maar dit jaar ook stichting Eck Roosen, die onderzoek financiert naar alvleesklierkanker. “Onderzoek blijft nodig”, verzucht De Rapper. “Onlangs kreeg een goede vriend van me te maken met kanker. Nog steeds krijgt één op de drie mensen de ziekte.” Toch is hij ook hoopvol: “In de onderzoeken worden hele belangrijke stappen gezet. Ik ben niet de onderzoeksexpert van onze groep, maar ik weet dat de ontwikkelingen hard gaan. Dan gaat het om het genezen van kanker, en ook om het leven met kanker steeds draaglijker te maken.”

De Rapper kreeg vorig jaar na Alpe d’HuZes last van een hernia, waardoor het nog even de vraag is of hij in april uit mee kan fietsen vanuit Denemarken. “Ik ga hoe dan ook mee, maar misschien als ondersteuner. Mijn vrouw en kinderen vinden misschien dat het een beetje uit de hand begint te lopen, maar je krijgt er zoveel voor terug.”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×