De ijsbaan in Voorschoten. (Archieffoto: Lieuwe van Slooten).

Voorschoten wil skeelerbaan om vaker te kunnen schaatsen: 'Jaloers gekeken naar Warmond'

De IJsclub in Voorschoten wil een permanente skeelerbaan op de plek van de natuurijsbaan. Daarom is Jan Altenburg namens de vereniging een petitie gestart. “Op een skeelerbaan kun je het hele jaar sporten. En als het vriest, kan je met twee centimeter ijs al schaatsen, in plaats van de acht centimeter die we nu nodig hebben.”

Altenburg kent het bezwaar van de gemeente tegen de skeelerbaan. “De gemeente twijfelt nog steeds of het terrein van de ijsbaan niet beter volgebouwd kan worden met huizen.” Hij heeft begrip voor dat dilemma, maar toch is hij heel duidelijk tegen eventuele bouwplannen: “De afgelopen tien jaar zijn er in Voorschoten zo’n duizend huizen bijgebouwd en drieduizend extra mensen komen wonen. De voorzieningen om te sporten en te wandelen in het groen zijn niet meegegroeid. Daarom is het belangrijk om dit mooie groene stukje sportterrein te behouden.”

De nadelen van de huidige situatie bleken afgelopen december toen het een week lang vroor. “Ik ben een beetje jaloers op de ijsbaan in Warmond, vlakbij de Leidse Merenwijk, want daar ligt al een skeelerbaan. Daardoor konden ze na één nacht vorst al schaatsen”, herinnert Altenburg zich. “Op asfalt kan je het ijs namelijk laagje voor laagje opbouwen.” Op het Voorschotense gras kan dat niet. “Wij zetten dertig tot veertig centimeter water op het terrein, en moeten dan maar afwachten. We kunnen pas open als er acht centimeter ijs ligt.”

Afgelopen december was dat pas op zaterdag het geval. “In Warmond hebben ze toen bijna een week kunnen schaatsen, bij ons kon het maar twee dagen.” Die twee dagen waren een enorm succes: “We hebben in twee dagen maar liefst vierduizend bezoekers gehad. Dat laat toch wel zien hoeveel animo er is voor een betere ijsbaan”, verzucht Altenburg.

De petitie is te vinden op petitie24.nl. “De teller staat nu op 620 handtekeningen”, weet Altenburg. “Het zou mooi zijn als we volgende week de duizend halen. Dan kunnen we met een sterk verhaal naar de gemeente stappen.”

Sport Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×