ZVL-1886 hield de verdediging goed dicht tegen PSV en wist zelf meermaals te scoren. (Foto's: Gerry van Bakel).

Waterpolocoach Iefke van Belkum: 'Eigen spel spelen is soms belangrijker dan winnen'

“Natuurlijk wil ik graag winnen”, zegt Olympisch kampioen Iefke van Belkum die sinds 2020 aan het roer staat van het eerste waterpoloteam van ZVL-1886. Zojuist hebben haar vrouwen tegenstander PSV het zwembad uitgejaagd met een 15-6 overwinning. PSV staat laatste op de ranglijst met nul punten. “Deze wedstrijd moesten we winnen.”

Maar gedurende het seizoen heeft ZVL-1886 in de competitie vaak genoeg net aan de verkeerde kant van de score gestaan. “Terwijl we wel goed hadden gespeeld”, zegt Van Belkum, “dat konden we vandaag niet laten gebeuren en we hebben vanaf de eerste  minuut onze favorietenrol waargemaakt. Ik heb zelfs een van onze jeugdleden flink wat speeltijd kunnen gunnen. Dan zie je wel dat we daardoor wat scores mislopen, maar verdedigend ging het prima.”

Collectief
Komend weekend staat Polar Bears op het menu in de halve finale om de beker. “Dan zijn we zeker niet favoriet”, zegt Van Belkum, “Polar Bears is vorig jaar kampioen geworden. Maar als wij goed spelen en echt als collectief, en zij hebben wellicht een iets mindere dag, dan hebben we wel een kans. Voor mij is het weekend geslaagd als we ons eigen spel kunnen spelen.” Maar een kans om te winnen wordt zeker niet versmaad. Zaterdag speelt ZVL-1886 eerst thuis tegen Polar Bears in De Zijl om 19.50 uur, een dag later is de return in Ede om 16.30 uur.

Sport071-presentator Gerry van Bakel in gesprek met ZVL-1886-coach Iefke van Belkum na de competitiewedstrijd tegen PSV in zwembad De Zijl.

De waterpolovrouwen van ZVL-1886 zijn inmiddels uitgespeeld in Europa. Op de drie toernooien in Portugal, Frankrijk en Italië kijkt Van Belkum tevreden terug. Ondanks dat er meer wedstrijden werden verloren dan gewonnen. “We hebben gespeeld tegen ploegen die wel twee keer op een dag trainen, mijn speelsters combineren het waterpolo met een studie of werk. En tegen een aantal tegenstanders hebben we goed spel kunnen laten zien en sommige wedstrijden zelfs gewonnen. Dat nemen we mee naar de competitie in Nederland.”

Of Van Belkum volgend jaar nog coach is van ZVL-1886 center Da 1 zoals het eerste vrouwenteam officieel heet, is nog niet echt onderwerp van gesprek voor Van Belkum. “Halverwege het seizoen vullen de speelsters een evaluatieformulier in. Ik ben daar nu nog niet mee bezig. Ik concentreer me op de komende wedstrijden.”

Play-offs
Allereerst de beker tegen Polar Bears en daarna de rest van de competitie om zo hoog mogelijk op de ranking te komen. “We hebben acht teams in de competitie en we spelen allemaal in de play-offs, maar de nummer 8 speelt dan tegen nummer 1 en de nummer 7 tegen nummer 2 en zo verder. Dus het is belangrijk om van die onderste twee plekken weg te blijven.”

Leiden Sport


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×