(Foto: Emile van Aelst).

Gemeente Leiden steekt vijf ton in vervroegd verLEDden veldverlichting

De lichtmasten rond de velden van Leidse sportverenigingen die nog geen LED-lampen hebben, worden versneld verduurzaamd. “Het is op het moment echt niet te doen”, zegt sportwethouder Fleur Spijker. “Verenigingen hebben te maken met enorm hoge energielasten.” Door de veldverlichting eerder dan gepland te ‘verLEDden’, zoals de wethouder het noemt, komt de gemeente de clubs te hulp.

In november startte Spijker op verzoek van onder andere GroenLinks in Leiden een onderzoek om het vervangen van de veldverlichting naar voren te halen. De gemeente Leiden heeft er vijf ton voor gevonden. Het vervangen van de verlichting door duurzame LED-lampen wordt uitgevoerd in 2023 en 2024. Welke vereniging wanneer aan de beurt is, wordt in overleg met de sportclubs nog bekeken.

In totaal worden er tot eind volgend jaar 196 armaturen vervangen in 129 lichtmasten langs Leidse sportvelden. Bij de hele operatie is het naar verwachting ook nodig om veertig masten helemaal te vervangen.

Wethouder Spijker vertelt over het versneld ombouwen van de veldverlichting bij Leidse sportverenigingen naar LED-lampen.

Energieneutraal
Naast het aanbrengen van LED-verlichting heeft de gemeente samen met de Leidse sportfederatie ook in kaart gebracht welke regelingen er momenteel beschikbaar zijn voor verenigingen om te verduurzamen. Die zijn op een rij gezet en per brief aan alle sportbesturen verzonden. “We moeten echt samen die slag maken”, zegt Spijker die de versnelling die nu wordt ingezet ook een belangrijk signaal naar de samenleving noemt. “Het is belangrijk is om te verduurzamen. We moeten doen wat nodig is om energieneutraal te worden.”

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×