(Foto's: Emile van Aelst).

Inspiratie om monumenten te verduurzamen in expositie in stadhuis

In de Stadsfoyer van het stadhuis in Leiden is een expositie over het verduurzamen van historische woningen geopend. In de ‘reizende’ expositie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed worden verschillende isolatiemethoden voor een comfortabel binnenklimaat van monumentale woningen getoond.

Adviseurs van Erfgoed Leiden en Omstreken (ELO) geven tips en informatie tijdens inloopspeekuren en lezingen. “Met eenvoudige maatregelen valt al veel energie te besparen”, zegt Vera Kuipers van ELO. “Een goed ingeregelde CV bijvoorbeeld, ledverlichting, of dikke gordijnen. Maar het verduurzamen van historische gebouwen vraagt ook om maatwerk. Daarbij kan vaak meer dan gedacht, zolang er geen vochtproblemenontstaan door condensatie. En bij monumenten moet rekening worden gehouden met de cultuurhistorische waarde.”

Eigenaren van historische panden krijgen tijdens het bezoek aan de expositie handvatten aangereikt voor het verduurzamen van hun woning. “In de expositie is juist te zien wat er wel mogelijk is aan isolatie, ventilatie, verwarmen en opwekken van energie”, vertelt wethouder Yvonne van Delft. “Je hoort vaak dat iets niet kan, maar er dus ook een heleboel wel. Hier staan voorbeelden en proefopstellingen die mensen op ideeën moeten brengen.”

https://soundcloud.com/sleutelstad/2023-02-02-wethouder-yvonne-van-delft-en-vera-kuipers-van-el-over-verduurzamen-monumenten

Wethouder Yvonne van Delft en Vera Kuipers van Erfgoed Leiden en omstreken vertellen over het verduurzamen van monumenten.

Gratis advies
De inloopspreekuren van de adviseurs van Erfgoed Leiden en Omstreken zijn op maandagen van 16.00 tot 17.00 uur, op woensdagen van 10.00 tot 11.00 uur en op vrijdagen van 10.00 tot 11.00 uur. Ook zijn er drie avonden waar ELO-experts eigenaren van historische woningen en gebouwen informeren over specifieke thema’s voor het omlaag brengen van de energierekening.

Lezingen:
Donderdag 9 februari van 19.30 tot 21.00 uur: Wat kan jezelf doen? Isoleren in 10 stappen.
Maandag 13 februari van 19.30 tot 21.00 uur: Isoleren van een historische woning Hoe voorkom je vocht problemen door condensatie? Hoor de aandachtspunten en leer meer overbouwfysica.
Donderdag 16 februari van 19.30 tot 21.00 uur: Informatie over het plaatsen van zonnepanelen en warmtepompen

De expositie is te zien op weekdagen van 2 tot en met 20 februari in de Stadsfoyer van het stadhuis.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×