De bestuurders van vijf waterschappen en de Provincie Zuid-Holland in Zoeterwoude. (Foto: Hoogheemraadschap Rijnland).

Miljoenen voor betere waterkwaliteit in agrarisch gebied Zuid-Holland

De bestuurders van vijf waterschappen en de Provincie Zuid-Holland hebben vrijdag in Zoeterwoude een vernieuwde overeenkomst voor agrarisch waterbeheer getekend. Voor de komende zes jaar is 4,3 miljoen euro beschikbaar voor agrariërs die maatregelen treffen om de waterkwaliteit op hun land en in de sloot te verbeteren.

Agrariërs voeren op hun bedrijf maatregelen uit die helpen om de kwaliteit van het water én de biodiversiteit in en rond sloten te verbeteren. Het gaat om maatregelen die rekening houden met het leven in de sloot, zoals het baggeren met de baggerpomp, het ecologisch schonen van de sloten en het onderhouden van natuurvriendelijk oevers. Ook voor maatregelen die bijdragen aan het opvangen en vasthouden van water is geld beschikbaar.

“We ondersteunen agrariërs en stellen geld beschikbaar voor maatregelen die zij treffen op hun eigen grond”, zegt hoogheemraad Waldo von Faber. “Door deze samenwerking komen we weer een stuk dichterbij onze doelstellingen voor schoon water in Rijnland.”

Het grootste deel van het beschikbare geld, ongeveer 65 procent komt van de EU. De provincie stelt de regels op voor het agrarisch natuurbeheer vanuit het Natuurbeheerplan en zorgt voor de verdeling van geld vanuit Europa. Het Hoogheemraadschap van Rijnland, waterschap Rivierenland, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, Hoogheemraadschap van Delfland en Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard nemen samen de overige 35 procent voor hun rekening.

De ondertekening vond plaats in het werkgebied van de Groene Klaver, een agrarische natuurbeheer coöperatie van boeren, tuinders en bollenkwekers en één van de 40 gebiedscollectieven in Nederland.

Maatschappij Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×