De Leidse gemeenteraad stelde de herziene verordening vast. (Foto: Chris de Waard).

Kwijtschelding lokale belastingen voor meer mensen dankzij verruimde vermogenstoets

Meer inwoners van Leiden die van een minimuminkomen rond moeten komen, kunnen voortaan kwijtschelding aanvragen voor hun gemeentelijke belastingen. In de nieuwe verordening die de gemeenteraad heeft vastgesteld, is vermogensgrens flink verruimd.

Dat betekent dat mensen met een ‘vermogen’ tot ongeveer 4.200 euro voortaan in aanmerking komen voor kwijtschelding. Die grens lag tot nu toe op 2.000 euro. Ook andere gemeenten in onze regio verruimden de grens de afgelopen periode al. Dat werd mogelijk na gewijzigd rijksbeleid.

Dat meer mensen nu in aanmerking komen voor het kwijtscheldingsbeleid komt doordat nu lokaal kan worden bepaald welk bedrag niet meetelt bij de beoordeling.

Wethouder Ashley North van financiën legt uit hoe de nieuwe regeling eruit ziet.

Om hoeveel mensen het gaan is overigens niet bekend. Toch is de verruiming niet helemaal een zwart gat voor de gemeente, want het totaal aan belastingen daalt niet. Het betekent dat mensen met een hoger vermogen het gezamenlijk het bedrag moeten opbrengen dat niet wordt geïnd bij mensen met een laag inkomen. “Dat is dus een stukje solidariteit”,  zegt wethouder Ashley North van financiën.

 

 

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×