Rosa Allessie van DansBlok te gast bij Cultuur071.

Leids danscollectief wint internationale filmprijs

DansBlok, een Leids danscollectief, won op vrijdag 27 januari op het Convent Garden Film Festival in Londen de prijs voor ‘Best Film‘. Met hun dansfilm PLASTISCH beeldt het collectief, bestaande uit vier vrouwen, de tegenstrijdige eigenschappen van het materiaal plastic uit. Daarnaast verscheen hun productie ook op andere internationale podia voor (dans)films. Momenteel legt DansBlok de laatste hand aan hun nieuwste film, ZWEET. Danseres Rosa Allessie schoof aan bij Cultuur071 om ons bij te praten.

“PLASTISCH was oorspronkelijk bedoeld als festivalvoorstelling, maar we wilden het ook op een andere manier vormgeven, zodat we het vaker konden tonen. Daarom besloten we om er een film van te maken. Vervolgens draaide PLASTISCH tot en met 2022 in Museum de Lakenhal als onderdeel van de tentoonstelling If Things Grow Wrong.”

Voor hun film ging DansBlok een samenwerking aan met filmmaker Jilles van Kleef en componist Enrico Meijer. “Duurzaamheid is een onderwerp dat erg leeft onder mijn generatiegenoten. Plastic is eerst vloeibaar en vervolgens stolt het tot een materiaal dat we kunnen gebruiken. Dit proces hebben wij ook gebruikt ter inspiratie voor onze bewegingen.” Daarnaast stelt de dansfilm ook het huidige schoonheidsideaal aan de kaak. “Steeds meer jonge kinderen groeien op met filters. Plastic fantastic eigenlijk.”

Experiment
Alle leden van DansBlok komen uit de Leidse regio. “Er is in Leiden geen sprake van een dansscène. Sinds drie jaar vormen wij een collectief, omdat wij op deze manier onze gemeenschappelijke interesses tot uitingen kunnen brengen. Wij maken zowel voorstellingen als films. Wat ik heel tof vind aan een dansfilm is dat je de blik van het publiek kunt sturen, meer dan wanneer je optreedt op een podium. Je hebt meer ruimte om context toe te voegen. Het is leuk om daarmee te experimenteren.”

Naast dat het collectief de prijs ‘Best Film’ heeft gewonnen, waren zij ook genomineerd in zeven andere categorieën, waaronder ‘Best Dance‘, ‘Best Director‘ en ‘Best Music‘. Op dinsdag 21 februari gaat hun nieuwste dansfilm, ZWEET, over het escapisme in première in Theater Ins Blau. Kaartjes zijn te koop via deze link.

Cultuur Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×