Matthijs Huizing (knielend) praat na afloop van het verhitte debat nog even na met wethouder Bus om wat kou uit de lucht te nemen. (Foto: Chris de Waard).

College Oegstgeest onder vuur wegens 'dikke vinger' naar gemeenteraad

Wat een mooi voorstel had moeten zijn, waar de gemeenteraad van Oegstgeest, ondanks de extra kosten van twee ton, juichend mee in had moeten stemmen, kreeg deze week een heel andere wending. De veegwagen van de gemeente loopt op zijn laatste benen en moet worden vervangen. Een wagen op diesel staat in de begroting, maar inmiddels wil het college een elektrische aanschaffen. Duurder, maar ook veel duurzamer.

In het voorstel van het college werden de twee opties met elkaar vergeleken, maar over de manier waarop waren alle fracties ontevreden. “Niet alleen de veegwagen rammelt, ook het voorstel”, zo luidde het oordeel van de meeste fracties. Ook de antwoorden van het college maakten het er niet beter op.

De fracties van Progressief Oegstgeest en de VVD hadden zelf ook een vergelijking gemaakt en kwamen tot heel andere cijfers dan die in het voorstel. VVD-fractievoorzitter Matthijs Huizing, zelf wethouder van financiën in het vorige college, liet geen spaan heel van het voorstel van zijn opvolger. Ook was hij woedend over de antwoorden die hij op zijn vragen kreeg. “Ik stel heel normale vragen, maar ik krijg onzinantwoorden. En niet voor het eerst. Ik ben er echt klaar mee!”

 

VVD-fractievoorzitter Matthijs Huizing trekt fel van leer tegen de financiële onderbouwing in het collegevoorstel voor een nieuwe elektrische veegwagen in Oegstgeest.

Intenties
Zijn boosheid was feitelijk gericht op wethouder Dick de Groot (Hart van Oegstgeest, financiën), maar die was wegens ziekte afwezig. Zijn collega Elfred Bus van D66 nam de honneurs waar en wist niet wat hem overkwam. “U kunt er vanuit gaan dat wij onze voorstellen aan u altijd met de beste intenties doen”, bracht hij naar voren. Dat de elektrische veegwagen niet gewoon eind vorig jaar in de gemeentelijke begroting was opgenomen, vonden meerdere fracties ook maar vreemd. ”Toen was hij nog niet op de markt”, antwoordde Bus namens het college.

Vinger
Huizing: “Als ik op de website van de leverancier kijk, ziet het er niet echt uit alsof die elektrische veegwagen drie maanden geleden nog niet bestond.” Sven Spaargaren van de fractie Spaargaren had zelfs gegoogeld dat de gemeente Rotterdam al in 2021 enkele elektrische veegwagens in gebruik had genomen. “Met dit soort antwoorden geeft u ons als raad onjuiste informatie. En ik denk bewust. Want iemand die dit soort onzin opschrijft, weet gewoon dat het niet klopt. Dit voelt als een dikke vinger van het college naar de gemeenteraad”, vond Huizing. “En zelfs als uw intenties goed zijn, dan betekent het in elk geval dat u ons als raad niet voldoende serieus neemt.”

Bus kon niet anders dan beloven om alle openstaande vragen alsnog voor de eerstvolgende gemeenteraad schriftelijk te laten beantwoorden. Als de vragen dan alsnog naar tevredenheid zijn beantwoord, krijgt de gemeente waarschijnlijk alsnog wel de elektrische veegwagen, want over de voordelen daarvan is iedereen het wel eens.

Duurzaamheid Oegstgeest Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×