(Foto: Cor Klein).

LUMC veilt honderd kunstwerken uit eigen collectie

Het LUMC beschikt over een indrukwekkende kunstcollectie van zo’n 2300 objecten. Maar zoals bij vrijwel alle collecties moet er zo nu en dan beoordeeld worden of de kunstwerken nog passen bij het doel waarvoor ze zijn aangekocht. De werken die daar niet meer aan voldoen worden op woensdag 15 februari geveild.

In Cultuur071 geeft Sandrine van Noort, hoofd kunstzaken van het LUMC, aan dat sommige kunstwerken waarschijnlijk nooit meer het depot zullen verlaten. “De collectie is primair bedoeld om patiënten, medewerkers en bezoekers te laten genieten. Maar sommige werken passen niet meer bij het huidige ziekenhuis of de huidige tijd. Van onze collectie gaan er nu ongeveer honderd onder de hamer. Dat we van die objecten afscheid nemen, betekent niet dat het kwalitatief slechte kunst is, er zijn werken bij van bekende kunstenaars zoals Anton Heyboer en Peter Klashorst. Ook wordt een bronzen miniatuurtje geveild van het bekende werk van Margriet van Breevoort, de Homunculus Loxodontus (de zittende zeeolifant).”

Pancras Hogendoorn, in het dagelijks leven decaan en vicevoorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC, treedt als veilingmeester op. “We veilen ook werk waar je niet direct een dikke portemonnee voor nodig hebt. Er zal al werk te koop zijn vanaf 50 euro. De opbrengst zal voor een deel worden benut voor het behoud van de kerncollectie en de aankoop van nieuw werk van met name jonge kunstenaars. Een ander deel is bestemd voor een opdracht aan drie kunstenaars om het nieuwe onderkomen van de stafafdeling radiologie te verfraaien.”

Wie de veiling wil bezoeken kan zich aanmelden via kunstzaken@lumc.nl

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×