Mark Siera (links) en Jurre Zwinkels.

Podcastserie 'History repeating' ontsluit onbekende muziekgeschiedenis uit Leidse regio

‘Welke rol speelde de Leidse popmuziek in vervlogen jaren binnen de landelijke muziekscene?’, ‘wat was de invloed van die popmuziek op het dagelijks leven van met name jongeren?’ en ‘welke warme gevoelens leven er nog voor bekende poplocaties in de Leidse regio?’ Dit soort vragen waren de aanleiding voor Mark Siera en Jurre Zwinkels om zich in de regionale popgeschiedenis te verdiepen. Het onderzoek van Siera en Zwinkels heeft geresulteerd in de tiendelige podcastserie ‘History repeating’ en een daarbij behorende artikelenreeks die de komende weken in de vrijdageditie van het Leidsch Dagblad verschijnt.

In het Omroep Sleutelstad-programma Cultuur071 spreekt Mark Siera, mede-eigenaar van platenwinkel Velvet en organisator van het jaarlijkse muziekfestival PSAS, over verloren verhalen. “Als je in de geschiedenis van het popleven in de Leidse regio duikt, kom je zoveel interessants tegen. Ik denk dat iedereen in Leiden wel weet dat wereldberoemde bands als Queen en U2 in de Groenoordhal hebben opgetreden, daar is al heel veel over geschreven. Het is veel leuker om erachter te komen of leden van die wereldformaties nog even in Leiden zijn gaan stappen. Wat ikzelf een geweldige voetnoot in de regionale popcultuur vind, is de diefstal van het drumstel van de Golden Earring na een concert in Noordwijkerhout. Dat wordt een geweldig item, temeer omdat ik zowel de dief heb achterhaald, als Cesar Zuiderwijk daarover heb geïnterviewd. Dat verhaal wordt de afsluiter van de serie.”

Siera en Zwinkels streven er uiteindelijk naar om een kaart van Zuid-Holland op de website te hebben, waarbij je door een klik op bijvoorbeeld Noordwijk een verhaal krijgt voorgeschoteld uit de popgeschiedenis van dat dorp.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×